Ondergronds in de Noord-Zuidlijn

Hard hat tour is populair #NoordZuidlijn

Informatiecentrum Noord/Zuidlijn Nieuws door

archief oud artikel 25 juli 2011 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De Noord/Zuidlijn stuitte in het verleden op veel verzet, maar nu scoort de nieuwe metrolijn in Amsterdam een hit. Het publiek kan deze zomer ondergronds een kijkje nemen in het metrostelsel. Een populaire rondleiding!

Tot en met augustus zitten de rondleidingen in de geboorde tunnel al volgeboekt. Het publiek mag tijdens deze zogenaamde Geboorde Tunnel Tour een kijkje nemen in de ondergrondse tunnel. Deze loopt tussen het Damrak en station Rokin. Met een gids dalen de bezoekers af en lopen op 20 meter diepte richting de Dam. De rondleiding is deze zomer helemaal gratis. Of de rondleiding ook na de zomer nog doorgaan, dat hangt af van de geplande werkzaamheden.

Tunnel tour

De tunnel tour start bij het informatiecentrum over de Noord/Zuidlijn. In dit centrum kom je alles te weten over de metrolijn. Op het Rokin is nog een ondergronds uitkijkpunt gebouwd. Hier mag iedereen afdalen om een kijkje te nemen in de bouwput. Rondleidingen worden ook op afspraak gegeven. Deze duren ongeveer 1,5 uur en starten bij de maquettes in de expositie. Per gids gaan er minimaal 6 en maximaal 25 personen mee. Deze gereserveerde tour eindigt in één van de bouwplaatsen: tunnel Sixhaven, de geboorde tunnel of uitkijkpunt Rokin.

Noord/Zuidlijn

Al in 1968 stond de aanleg van de Noord/Zuidlijn gepland in de stad Amsterdam. Maar door verschillende tegenslagen duurde het tot in april 2003 voordat dit daadwerkelijk van start ging. De metrolijn verbindt Amsterdam-Noord via het centrum met Amsterdam-Zuid. In totaal gaat het om een afstand van 9,7 kilometer. Een groot deel van de route loopt ondergronds in een geboorde tunnel. Naar verwachting is de metrolijn in 2017 klaar. Dit is zes jaar later dan verwacht bij de start van de bouw.

Ook een kijkje nemen in ondergronds Amsterdam? Bezoek het informatiecentrum Noord/Zuidlijn.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 11:46:00 · Gepubliceerd: 25 juli 2011 - 1360