Strijd om het middelpunt van Benelux

Twee gemeentes claimen het ware middelpunt te zijn #concurrent

Nieuws door

archief oud artikel 29 juli 2011 Geschiedenis Chaam, Noord-Brabant Het dorpje Chaam onthult een metershoog standbeeld op de plek waar het exacte middelpunt van de Benelux moet liggen. Dat is al ruim tweehonderd jaar een feit, volgens historische documenten uit de tijd van Napoleon. Helaas kwam het Kadaster met slecht nieuws voor het dorp. Dat middelpunt ligt namelijk niet in Chaam, maar in Moergestel. De discussie is losgebarsten.

Trotser kon de kleine gemeente Chaam niet zijn. Het standbeeld van drie figuren die elk een land uit de Benelux voorstellen staat fier overeind, terwijl de discussie voortsleept. Chaam heeft als argument dat Napoleon ooit vier denkbeeldige lijnen trok om het midden te bepalen en het dorp ligt precies op de middenstip. Dat is al tweehonderd jaar zo.

Race om middelpunt

Volgens het kadaster wordt het middelpunt anders berekend. Zij kijken waar het zwaartepunt ligt als de totale landmassa op een punt zou balanceren. Volgens hun berekening valt de eer toe aan Moergestel. Vandaar dat Moergestel ook een gedenkteken neerzet. De twee gemeentes hebben besloten het eerlijk uit te vechten. Daarom roepen ze iedereen op om te stemmen op de plaats die volgens hen het ware middelpunt is van de Benelux. Breng ook je stem uit!

Laatst gewijzigd: 2022-12-19 16:55:13 · Gepubliceerd: 29 juli 2011

Dit past bij 'Strijd om het middelpunt van Benelux'