Windmolens verjagen dieren niet

#Windmolenpark in Noordzee leidt tot meer biodiversiteit

Natuur Nieuws door

archief oud artikel 8 augustus 2011 Natuur Bodemdieren, vissen, vogels en zeezoogdieren laten zich niet verjagen door een windmolenpark op de Noordzee. Het park is voor bodemdieren een nieuw natuurlijk leefgebied, zo concludeert een onderzoeksteam.

Onderzoekers namen het windmolenpark in de Noordzee onder de loep en bekeken de gevolgen voor de dierenwereld. Kennisinstituut IMARES meldde vandaag dat de dieren niet lijden onder de aanwezigheid van de windmolens. Het park leidt juist tot een toename van de biodiversiteit. Bodemdieren als mosselen en krabben vinden in het windmolenpark een compleet nieuw leefgebied en ook vissen en zeezoogdieren mijden het park niet.

Vogels

Niet alle vogels lijken zo gecharmeerd van de draaiende windmolens. Diverse vogelsoorten lijken het park te mijden, concluderen de onderzoekers. Voor meeuwen geldt dit niet en aalscholvers trekken juist vaker naar het gebied.

Onderzoek IMARES

Het onderzoeksteam van IMARES, onderdeel van Wageningen UR, keek naar de ecologische gevolgen van een windmolenpark in de Noordzee. Voor het onderzoek namen zij het Offshore Windmolenpark bij Egmond aan Zee onder de loep. Hier onderzochtten ze de effecten van het park op de aanwezigheid van bodemdieren, vissen, vogels en zeezoogdieren.

Geniet van een vakantie aan de Noordzee.

Laatst gewijzigd: 2011-08-08 11:44:01 · Gepubliceerd: 8 augustus 2011 - 214

Dit past bij 'Windmolens verjagen dieren niet'