'Te koop: collectie Wereldmuseum Rotterdam'

Bezuinigingen brengen volkenkundige musea in het nauw #bezuinigingen

Wereldmuseum Rotterdam   Nieuws door

9 augustus 2011 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het Wereldmuseum in Rotterdam wil een groot deel van haar collectie verkopen, om zo een buffer op te bouwen. De andere volkenkundige musea zijn hier niet zo blij mee. Volgens hen is dit enorm schadelijk voor het Nederlands cultureel erfgoed.

Het Wereldmuseum in Rotterdam wil onder andere haar Afrika-collectie verkopen. Hierdoor hoopt het museum een buffer op te bouwen en zo minder afhankelijk te zijn van subsidies. Dat is te lezen in de Volkskrant. De andere volkenkundige musea zijn niet positief over dit plan en denken dat dit leidt tot enorme schade aan het Nederlands cultureel erfgoed. De musea daarom hebben een brief geschreven aan de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Ze vragen hem niet mee te werken aan de plannen van het Wereldmuseum. De gemeente Rotterdam is namelijk eigenaar van de collectie.

Handelaren

"Andere musea kunnen nooit 60 miljoen opbrengen, de collecties zullen verdwijnen in handen van handelaren", vindt Steven Engelsman, directeur van Museum Volkenkunde in Leiden. De directeur van het Wereldmuseum, Stanley Bremer, vindt dat er in tijden van bezuinigingen naar andere oplossingen moet worden gezocht en denkt dat het niet anders kan.

"Andere musea kunnen nooit 60 miljoen opbrengen, de collecties verdwijnen"

Laatst gewijzigd: 2011-08-09 08:59:22 · Gepubliceerd: 2011-08-09 08:59:22 - 226