Rondvaartboot stinkt naar patat

Milieuvriendelijke koolzaad stinkt #Amsterdam

Rondvaarten Nieuws door

archief oud artikel 10 augustus 2011 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het stinkt in de Amsterdamse grachten. Nee, niet omdat het water zo smerig is. Het zijn de rondvaartboten die de geur van frituurvet verspreiden. Hun milieuvriendelijke brandstof, koolzaad, is de boosdoener.

Woonbootbewoners aan de Prinsengracht klagen in de Metro over de stank die de rondvaarboten verspreiden. "Het lijkt alsof de frituurboer langs komt varen", zegt Roy Kommers in de krant. "De rook komt je huis binnen en dat stinkt heel erg." Rederij Kooij, die verantwoordelijk is voor de stank, zegt niets te kunnen doen aan het probleem. Dat koolzaad milieuvriendelijk is, dat blijft het belangrijkst.

Brandstof rondvaartboten

Andere alternatieven als diesel en elektrisch varen ziet Rederij Kooij niet zitten. Een dieselmotor moet hard te draaien om goed te werken en dit kan niet in de Amsterdamse grachten. Voor elektrisch varen moet de rederij te veel accu's hebben om de gemiddelde tien uur per dag te kunnen varen. Rens den Hollander, woordvoerder van de woonbootbewoners, heeft wel een oplossing: eenrichtingsverkeer. Als de boten gewoon doorvaren ontstaan er ook geen grote rookwolken. De stank komt vooral door de wachtende boten. Waternet onderzoekt de mogelijkheden van eenrichtingsverkeer.

Een rondvaart is een perfecte manier om meer van een stad of de natuur te zien. Kies een mooie rondvaart uit en geniet.

Laatst gewijzigd: 2011-08-10 12:00:16 · Gepubliceerd: 10 augustus 2011 - 272