Dagje Gooische kak in de zomervakantie

Redactioneel door

Leer de Gooische 'R' van Laren tot Blaricum

14 september 2011 Cultuur Laren, Noord-Holland Zien en zien geworden: dat doe je tijdens een dagje Gooi. Hier zijn de zonnebrillen groter dan groot, word je bijna omver gereden door glanzende cabrio's en hoor je op elke hoek van de straat de typische Gooische 'R'. Doe ook mee met de nouveau riche en flaneer langs de terrassen van Laren, eet een ijsje bij de lekkerste ijssalon van Nederland of loop over de vestingwallen van Naarden.

Huizen

Huizen is waarschijnlijk de minst bekakte plaats van het Gooi, maar historisch gezien hoort ook deze plaats in de Gooische streek. Het is een echt vissersdorp. Het dorp lag vroeger aan de Zuiderzee, nu aan het Gooimeer. In het Huizer Museum Het Schoutenhuis is de geschiedenis van het dorp prachtig in beeld gebracht. Het leukste aan het museum is de Huizer klederdracht, uit de periode 1850 tot 1950. Er is kleding te zien voor mannen, vrouwen en kinderen, voor zowel zondag als doordeweeks. Iets meer actie vind je bij Coronel Kartracing. Hier race je net als een Formule 1-coureur met hoge snelheid door de bochten. Er zijn twee kartbanen, met allebei hun eigen unieke bochten en inhaalmogelijkheden. Ook kun je hier lasergamen.

Hilversum

Hilversum is dé mediastad van het Gooi. Het mediapark vlakbij station Hilversum Noord is de plaats waar allerlei bekende programma's worden opgenomen, zoals Sesamstraat, Life4You, NOS Journaal en RTL Boulevard. Neem zelf een duik in deze tv-wereld bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hier is 700.000 uur aan audiovisueel materiaal opgeslagen en de collectie groeit nog dagelijks. Je kunt in de Experience zelf aan de slag, zoals zoals het programmeren van een televisiestation, het filmen van een eigen soap en het maken van geluidseffecten voor een hoorspel. Voor een hapje en een drankje ga je naar Grand Café Le Journal, op de gezellige uitgaansstraat de Groest. Het restaurant bevindt zich in een monumentaal pand, waar vroeger de redactie van de Gooi en Eemlander zijn plekje had.

Bussum

Bussum is in oppervlakte de kleinste gemeente van het Gooi. Vroeger was het een onbekend dorpje, omringd door heide en bossen. Vandaar dat de naam Bussum ook waarschijnlijk komt van de naam, Bos-hem. Bussum deelt haar station met Naarden, vroeger de standplaats van de Gooische Tram. Nu staan er in Bussum prachtige huizen, kun je een rondje lopen over de hei of een middagje winkelen. In restaurant Las Brasas kun je genieten van authentieke Bussumse gerechten, zoals het Bussums flensje met vruchten en slagroom. Het restaurant is al sinds de jaren negentig een begrip in het Gooi, vanwege het makkelijke en goedkope driegangenmenu. Kinderen leven zich uit in kinderspeelparadijs Monkeytown, in het ballenbad, de grote glijbaan of op de klimtoestellen.

Naarden

Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa. De stad is vanuit de lucht goed te herkennen aan haar unieke stervorm. In het Nederlands Vestingmuseum ga je terug in de tijd, toen Naaarden nog een militaire verdedigingspost was. Ontdek de ondergrondse kazematten of wandel mee met en een kanonnier over en door bastion Turfpoort. Voor kinderen is er Speelpark Oud Valkeveen, erg bekend bij de jonge en oudere Gooiers. Al meer dan 75 jaar ligt het park verscholen in een bosrijk gebied tussen Naarden en Huizen en is het een paradijs voor kinderen. Het park heeft een grote speelweide, een vijver waar je kan waterfietsen, allerlei leuke attracties en een eigen strand aan het Gooimeer!

Blaricum

In 2007 was Blaricum volgens het CBS de op twee na rijkste gemeente van Nederland. Een woning kost hier 1,1 miljoen euro, daarmee is Blaricum de duurste plek om te wonen. Het lekkerste ijs van het Gooi vind je bij de Blaricumse IJssalon De Hoop. En misschien vind je hier wel het lekkerste ijs van Nederland, want de ijssalon is in 2009 uitgeroepen tot IJssalon van het jaar. Op zondag staat de rij dan ook bijna tot aan de naastgelegen Albert Heijn. De vitrine is standaard gevuld met 27 verschillende smaken, maar je kunt ook genieten van een heerlijke ijscoupe in het zitgedeelte. Vooral de smaak kaneel is erg populair onder de Gooiers.

Laren

Het mooiste aan Laren is haar dorpskern, rondom een idyllische vijver met fontein. Vlakbij de vijver bevinden zich leuke terrasjes en restaurants, waar ook bekende Nederlanders vaak een vorkje komen prikken. Het beste zicht op deze nouveau riche heb je vanaf de Poffertjeskraam. De kraam staat hier al jaren en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld: kanten gordijnen, linnen plafonds en houten bankjes: nostalgie ten top! Met een romig poffertje in je mond, en de resten poedersuiker nog langs je lippen is het heerlijk genieten van het uitzicht op de terrasjes waar Larenaars voorzichtig aan een wijntje nippen. Het bekendste museum van het Gooi bevindt zich ook in Laren: het Singer. Dat is een museum en theater in één. De collectie bestaat uit de verzameling kunst van oprichter William Singer.

Regent het dat het giet? Blijf dan lekker binnen en huur de dvd van Gooische Vrouwen. Lees alvast de recensie op DagjeWeg.NL: Gooische Vrouwen is hilarisch.

Kijk ook bij...

4 reacties:

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:41:16 · Gepubliceerd: 2011-09-13 13:58:30 - 11199