1

Dagje Gooische kak

Leer de Gooische 'R' van Laren tot Blaricum

Dagje uit in de regio Redactioneel door

archief oud artikel 14 september 2015 Cultuur Laren, Noord-Holland Zien en zien geworden: dat doe je tijdens een dagje Gooi. Hier zijn de zonnebrillen groter dan groot, word je bijna omvergereden door glanzende cabrio's en hoor je op elke hoek van de straat de typische Gooische 'R'. Doe ook mee met de nouveau riche en flaneer langs de terrassen van Laren, eet een ijsje bij de lekkerste ijssalon van Nederland of loop over de vestingwallen van Naarden.

Huizen

Huizen is waarschijnlijk de minst bekakte plaats van het Gooi, maar historisch gezien hoort ook deze plaats in de Gooische streek. Het is een echt vissersdorp. Het dorp lag vroeger aan de Zuiderzee, nu aan het Gooimeer. In het Huizer Museum is de geschiedenis van het dorp prachtig in beeld gebracht. Het leukste aan het museum is de Huizer klederdracht, uit de periode 1850 tot 1950. Er is kleding te zien voor mannen, vrouwen en kinderen, voor zowel zondag als doordeweeks. Iets meer actie vind je bij Coronel Kartracing. Hier race je net als een Formule 1-coureur met hoge snelheid door de bochten. Er zijn twee kartbanen, met allebei hun eigen unieke bochten en inhaalmogelijkheden. Ook kun je hier lasergamen, klimmen, midget golfen en meer.

Foto 1. Daag je vrienden uit voor een potje kart! Foto: Coronel.

Hilversum

Hilversum is dé mediastad van het Gooi. Het mediapark vlakbij station Hilversum Noord is de plaats waar allerlei bekende programma's worden opgenomen, zoals Sesamstraat, NOS Journaal en RTL Boulevard. Neem zelf een duik in deze tv-wereld bij het Mediamuseum. In het museum wandel je door vijf zones waarin je ontdekt wat je met de media doet én wat de media doet met jou! Maar maak eerst je eigen Mediaprofiel aan, want daarin komen de resultaten te staan van spelletjes die je doet of puzzels die je oplost. In één van de zones vind je de Mediareactor. Hier word je omringd door een oneindige stroom van mediabeelden uit het archief van Beeld & Geluid, inclusief beelden die je zojuist zelf hebt gemaakt! Stap in de rol van mediaverslaggever, influencer of game-maker en ontdek een wereld vol met media.

Foto 2. The game is on! Speel toffe games in het interactieve Mediamuseum in Hilversum. Foto: Mediamuseum © Jorrit Lousberg

Bussum

Bussum is in oppervlakte de kleinste gemeente van het Gooi. Vroeger was het een onbekend dorpje, omringd door heide en bossen. Vandaar dat de naam Bussum ook waarschijnlijk komt van de naam, Bos-hem. Bussum deelt haar station met Naarden, vroeger de standplaats van de Gooische Tram. Nu staan er in Bussum prachtige huizen, kun je een rondje lopen over de hei of een middagje winkelen. Kinderen leven zich uit in kinderspeelparadijs Monkeytown, in het ballenbad, de grote glijbaan of op de klimtoestellen.

Foto 3. Bij Monkeytown is vervelen geen optie! Foto: Monkeytown Warmond.

Naarden

Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa. De stad is vanuit de lucht goed te herkennen aan haar unieke stervorm. In het Nederlands Vestingmuseum ga je terug in de tijd, toen Naarden nog een militaire verdedigingspost was. Ontdek de ondergrondse kazematten of wandel mee met en een kanonnier over en door bastion Turfpoort. Voor kinderen is er Speelpark Oud Valkeveen, erg bekend bij de jonge en oudere Gooiers. Al jarenlang ligt het park verscholen in een bosrijk gebied tussen Naarden en Huizen en is het een paradijs voor kinderen. Het park heeft een grote speelweide, een vijver waar je kan waterfietsen, allerlei leuke attracties en een eigen strand aan het Gooimeer!

Foto 4. Kinderen besturen zelf hun auto in Speelpark Oud Valkeveen. Foto: Oud Valkeveen Naarden.

Blaricum

Blaricum is door het CBS al meerdere keren uitgeroepen tot één van de rijkste gemeentes van Nederland. Een woning kost al snel 1 miljoen euro. Het lekkerste ijs van het Gooi vind je bij de Blaricumse IJssalon De Hoop. En misschien vind je hier wel het lekkerste ijs van Nederland, want de ijssalon is in 2009 uitgeroepen tot IJssalon van het jaar. Op zondag staat de rij dan ook bijna tot aan de naastgelegen Albert Heijn. De vitrine is standaard gevuld met 27 verschillende smaken, maar je kunt ook genieten van een heerlijke ijscoupe in het zitgedeelte. Vooral de smaak kaneel is erg populair onder de Gooiers.

Laren

Het mooiste aan Laren is haar dorpskern, rondom een idyllische vijver met fontein. Vlakbij de vijver bevinden zich leuke terrasjes en restaurants, waar ook bekende Nederlanders vaak een vorkje komen prikken. Het beste zicht op deze nouveau riche heb je vanaf de Poffertjeskraam. De kraam staat hier al jaren en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld: kanten gordijnen, linnen plafonds en houten bankjes: nostalgie ten top! Met een romig poffertje in je mond, en de resten poedersuiker nog langs je lippen is het heerlijk genieten van het uitzicht op de terrasjes waar Larenaars voorzichtig aan een wijntje nippen. Het bekendste museum van het Gooi bevindt zich ook in Laren: het Singer. Dat is een museum en theater in één. De collectie bestaat uit de verzameling kunst van oprichter William Singer.

Foto 5. Lieuses / Schovenbindsters, 1905, olieverf op doek, particuliere collectie. Foto: Museum Singer © Pictoright Amsterdam 2022

Ook leuk

Laatst gewijzigd: 2023-02-09 16:45:06 · Gepubliceerd: 14 september 2015 - 13600