Bid mee met de edelen

Kostbaar vijftiende eeuws gebedenboek te zien in de ruïne van Brederode

Bezoek de ruïne van Brederode Nieuws door

archief oud artikel 15 september 2011 Geschiedenis Santpoort-Zuid, Noord-Holland In de statige ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, is gisteren een tentoonstelling gestart. Het vijftiende eeuwse gebedenboekje van de vrouw van Reinoud II van Brederode, is speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland gebracht en is tot eind oktober te zien in de overblijfselen van haar oude thuis. Daarna verdwijnt het kostbare boekje weer achter slot en grendel in Engeland.

Het eeuwenoude gebedenboekje bevindt zich normaal gesproken in het Bodleian Library in Oxford en is niet te zien voor het publiek. Daarom is het een unieke kans om het kleine kunstwerk nu te bekijken in de ruïne van Brederode, waar het vroeger gelezen is door edelvrouw Yolande de Lalaing. De vrouw van Reinoud II van Brederode, de eerste guldenvlies ridder van Holland.

Kostbaar kleinood

"De tekst is geschreven op het fijnste perkament en voorzien van zeer rijke decoraties. Hoewel van praktische oorsprong, maken de rijke illustraties Yolande's getijdeboek tot een zeer kostbaar kleinood", zo spreekt de organisatie van de tentoonstelling over het gebedenboekje. Het boek is nog tot 31 oktober te zien in de ruïne van Brederode, naast een andere tentoonstelling over voorwerpen die gevonden zijn in het voormalige kasteel.

Het kostbare boekje is nog even te zien, daarna gaat het achter slot en grendel

Laatst gewijzigd: 2011-09-15 10:27:23 · Gepubliceerd: 15 september 2011 - 106