1

Zoek de dure dassenfamilie

Dure dassenverhuizing van drie ton mislukt. Slechts één dier overleeft.

Kasteel Slangenburg Nieuws door

archief oud artikel 23 september 2011 Natuur Ede, Gelderland Veel geld kost zo'n dassenverhuizing, dus het komt extra hard aan wanneer de helft van de verplaatste dassen dood wordt teruggevonden. Dat is de stand van zaken in Ede. De gemeente heeft begin dit jaar vier dassen uit Kernhem verhuisd naar landgoed Slangenburg met trieste gevolgen.

De vier dassen woonden in het Edese Kernhem tot de plannen voor een nieuwe woonwijk op tafel kwamen. De gemeente heeft maar liefst driehonderdduizend euro betaald om de zeldzame diertjes over te plaatsen naar landgoed Slangenburg in Doetinchem.

De verhuizing kostte drie ton en slechts een das overleeft de verplaatsing

Dure actie

Van de vier dassen zijn er inmiddels twee dood teruggevonden. De beschermde dieren zijn waarschijnlijk omgekomen door landbouwgif. Een derde das is onvindbaar, want het contact met zijn zender is verbroken. Er is zelfs uitvoerig gezocht naar het dier met behulp van een klein vliegtuig.

Zoek de das!

De vierde en laatste das is nog wel regelmatig te zien op landgoed Slangenburg. Dankzij camerabeelden vanuit het veld weten de onderzoekers van Kennisinstituut Alterra dat het goed gaat met het dier en dat hij zelfs gezellig met een vrouwtjesdas rondloopt. Bezoekers van landgoed Slangenburg moeten hun ogen dus goed openhouden om de laatste overlevende van de grote dassenverhuizing te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-09-23 15:42:44 · Gepubliceerd: 23 september 2011 - 311