Nederland ligt onder vuur!

TT Circuit Assen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Grootste militaire oefening van het afgelopen decennia begint

28 september 2011 Opmerkelijk Assen, Drenthe Schrik niet wanneer je een troep soldaten op elkaar ziet schieten of wanneer een aantal helikopters boven je huis cirkelen. Vandaag start de grootste defensie-oefening van de afgelopen vijftien jaar en de land- en luchtmacht trekken alles uit de kast. Het hoogtepunt is de grote luchtmobiele aanval op het TT Circuit in Assen.

"Als er teveel publiek komt moeten we de training voor de veiligheid afzeggen"

Wegens bezuinigingen wordt de grootschalige oefening in Nederland gehouden, terwijl dit eerder altijd in het buitenland was. "We hebben meer ruimte in het buitenland waar het landschap veel uitgestrekter is", zegt de persvoorlichting van de Koninklijke Landmacht. "Wij moeten ook bezuinigen, dus we oefenen nu in Nederland. Dat scheelt een hoop kosten, want we hoeven niet al ons materieel te verplaatsen. Daarnaast kan de burger ons zien oefenen en meemaken wat defensie eigenlijk doet."

Gevechtshelikopters

Voor de grootste militaire oefening van het afgelopen decennia, worden 2500 militairen ingezet, zo’n 300 voertuigen en 15 gevechts- en transporthelikopters. De massale invasie verplaatst zich tussen Arnhem en Groningen, dus de noordelijke helft van Nederland. In dit gebied wordt de oefening genaamd Falcon Autumn zowel in de lucht als op de grond gehouden. In sommige gevallen maken de omwonenden zelfs deel uit van het spektakel.

Serieuze oefening

"De reden waarom wij deze oefening zo breed bekendmaken, is om iedereen op de hoogte te stellen", zegt de voorlichter. "Ik kan me voorstellen dat er paniek uitbreekt wanneer je gevechtshelikopters boven je huis ziet cirkelen en geweerschoten hoort. We willen de mensen niet laten schrikken." Ook vindt de Koninklijke Landmacht het belangrijk dat iedereen weet dat het niet om een demonstratie gaat, maar om een serieuze oefening. "Veel oefeningen vinden plaats buiten het militaire terrein en zijn dus toegankelijk voor publiek. Mensen mogen best komen kijken, maar we hopen dat dit er niet teveel zijn vanwege de veiligheid."

Aanval TT Circuit

De meest spectaculaire oefening vindt woensdag plaats op het TT Circuit in Assen, door de Air Manoeuvre Brigade. Het racecircuit moet een belangrijke luchthaven voorstellen waar veel helikopters worden ingezet. "Op het circuit komen parachutisten uit de lucht vallen en helikopters die landingen moeten maken", zegt de persvoorlichter van de landmacht. "Mensen zijn vrij om te kijken, maar voor hun eigen veiligheid raden we af om massaal hier heen te komen. We hebben liever geen groot publiek. Als er wel teveel toeschouwers zijn moeten we de oefening helaas afzeggen."

Militaire konvooien

De grootscheepse training duurt nog tot en met vrijdag 7 oktober. Tijdens de komende weken kun je grote konvooien van militaire voertuigen tegenkomen op de weg, helikopters spotten in de bovenste helft van Nederland en zien hoe militairen verschillende overheidsgebouwen binnenvallen of wateroversteken uitvoeren. De exacte locaties van de oefeningen zijn terug te vinden op de website van defensie.

Lees hier het laatste nieuws over luchtmachtactiviteiten in Nederland.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-07-24 14:23:59 · Gepubliceerd: 2011-09-26 09:34:19 - 753