Week van de Smaak

Fruitteeltmuseum Kapelle |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Proef de rijke en soms excentrieke smaken van Nederland

30 september 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Nee, laat liggen die pakken kiloknallers en kunstmatige sauzen met toegevoegde smaakversterkers. Vanaf 1 oktober is het de 'Week van de Smaak'. Ruim anderhalve week lang staat gezonde, eerlijke voeding centraal en zijn er smaakvolle activiteiten in heel Nederland waaraan iedereen kan deelnemen.

Elke provincie staat bekend om zijn eigen Hollandse producten. Denk bijvoorbeeld aan de dieprode jam uit de Betuwe of verse vis uit Spakenburg. Alles komt aan bod tijdens deze smaakvolle week. Om niet compleet het overzicht te verliezen bij de talloze en uiteenlopende activiteiten, staan hier de leuksten op een rijtje. Eet smakelijk alvast!

Sappige, oude appelrassen

In het hartje van Zeeland ligt het idyllische fruitteeltmuseum van Kapelle. De zilte lucht geeft een bijzondere smaak aan de joekels van appels die in de boomgarden rondom het dorp groeien. Proef de smaak van oude Hollandse appelrassen en leer wat enten en oculeren is.

Pittig stukje Friesland

Op de uitgestrekte weilanden van Friesland is het goed grazen voor de koeien. De melk die zij geven bepaalt de smaak van de kaas die ervan gemaakt wordt. Proef de Friese uitgestrektheid tijdens de 'Friese Boerenkaas proeverij' bij Tsiishus Wytske te Joure.

Doe maar kalm aan

Met veel rust en aandacht gemaakt. Op zijn Veluws gezegd met "veel luwe". De rust zit ingebakken in de oerbodem van dit natuurlijke gebied en deze kalmte proef je terug in de duurzame gewassen die erop groeien. Ervaar de smaak van echte rust bij Restaurant Amuse die zorgvuldig een Veel Luwe-diner heeft samengesteld.

Haal de oogst binnen

"Heerlijke, verse tomaten! Een trosje voor een spotprijs!" Op de Oogstmarkt op Stadsboerderij Caetshage barst het van de kleurrijke, verse groentes en fruitsoorten. Vers van het land en barstensvol smaak. Vul je boodschappenmand en kook een heerlijk, eerlijk maaltje voor jezelf.

Eet met de monniken

De moestuinen van kloosters geven al eeuwen lang vermoeide reizigers te eten. Stap een andere wereld binnen en geniet van een authentieke Kloosterlunch bij het Dominicanenklooster. Proef de biologische broden en kazen en de bijzondere Kloostersoep. Probeer ook de versgesneden salades uit eigen tuin.

Nog steeds niet uitgegeten? Prik ook een vorkje mee tijdens de Restaurantweek.

Laatst gewijzigd: 2011-10-05 13:02:16 · Gepubliceerd: 2011-09-29 14:50:50 - 426