Staar naar een flinke sterrenregen

Geniet dit weekend van honderden vallende sterren aan de donkere hemel

Publiekssterrenwacht Schothorst Nieuws door

archief oud artikel 6 oktober 2011 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Zet een comfortabele ligstoel buiten, pak een kan met een warme drank erbij en leg veel dikke dekens klaar. Komend weekend beweegt de aarde door een flinke stofwolk heen met als gevolg dat het sterren regent aan de hemel. Met een beetje geluk spot je er wel tien per minuut.

De vallende sterren zijn stofdeeltjes uit de Draconidenzwerm. Elk jaar weer beweegt de aarde zich door deze stofwolk heen, maar niet elk jaar zijn er ook vallende sterren te zien. Dit jaar is de dichtheid van de wolk groter waardoor er meer lichtsporen van verbrandingen te zien zijn, volgens astronomen. De deeltjes verbranden in de dampkring en laten een mooi lichtspoor zien. 

De stofwolk heeft een grote dichtheid waardoor er veel verbrandt in de dampkring

Kijk mee met de sterrenwacht

Wie de moeite neemt om zaterdagavond vanaf 23:00 uur naar de hemel te staren, kan minstens één vallende ster per minuut verwachten. Geen zin om alleen te kijken? Ga dan naar Publiekssterrenwacht Schothorst waar leden van de sterrenwacht elk weekend uitleg geven over sterren en samen naar boven turen.

Laatst gewijzigd: 2011-10-21 15:21:41 · Gepubliceerd: 6 oktober 2011 - 614