Duitse kerstmarkten: een bizarre belevenis!

Kerstmarkten in Nederland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Trek met de massa mee naar de kerstmarkthoofdstad van Europa

19 december 2011 Toerisme Nederlanders zijn gek op kerstmarkten. In Keulen, net over de grens in Duitsland, barst het van de Nederlandse gezinnen, groepjes jongeren en zelfs bussen vol senioren. Allemaal komen ze voor de gezellige kerstdecoraties, de meterslange bratwurst en de hartverwarmende glühwein. De redactie van DagjeWeg.NL besloot zelf ook een kijkje te nemen, maar kwam van een koude kerstmarkt thuis.

Op twee plekken in de binnenstad van het Duitse Keulen zijn grote kerstmarkten te vinden. De eerste staat aan de voet van de zwarte kathedraal, Kölner Dom, en de tweede staat op de Heumarkt waar ook een schaatsbaan ligt. Op beiden markten is het doorgaans even druk en zijn dezelfde soort kraampjes te vinden vol leuke hebbedingetjes voor de kerst en natuurlijk het beroemde Duitse eten en drinken! Vanaf de rivier zien we de verlichte dom in het water reflecteren en vol enthousiasme lopen we op de twee zwarte torens af, richting het feestgedruis.

Vette rösti met dampende glühwein

De Heumarkt is de eerste markt die we tegenkomen. De versierde houten huisjes staan in rijen opgesteld op het grote plein. De een verkoopt heerlijk dampende glühwein, de ander versgebakken pannenkoeken met Nutella. Ook zijn er talloze souveniertjes te verkrijgen. Van houten kerststalletjes tot volautomatisch fietsende kerstmannetjes. Het is even wachten tot we een snack kunnen bestellen, vanwege de extreme drukte, maar de versgebakken rösti smaakt overheerlijk en de warme glühwein brengt weer een beetje gevoel terug in de ijskoude vingertoppen. Een lokale feestvierder is zo vriendelijk om ons te waarschuwen voor de vele actieve zakkenrollers op het overvolle markten, dus dure spullen kunnen het beste thuisblijven. Wanneer de vette hap op is, lopen we in colonne via de volle winkelstraten naar de kerstmarkt bij de dom.

Moderne Jozef en Maria in Keulen

Na een hoop geduw en getrek komen we eindelijk aan op de kerstmarkt aan de voet van de dom. De gigantisch kathedraal steekt dreigend af tegen de kleine verlichte huisjes op het plein en vormt een schril contrast met het uitbundige gefeest. Voor we deze markt verkennen, gaan we eerst op zoek naar een hotelkamer. Terwijl de reisbladen, kranten en websites barsten van de hotelaanbiedingen tijdens de kerstmarkten, hebben we niks geboekt en proberen we nog een vrije kamer te vinden. Als een moderne versie van Maria en Jozef kloppen we tevergeefs aan bij de uitpuilende hotels in de binnenstad. "Hier is geen plaats voor u", zeggen de genadeloze hoteliers. "Probeer het maar een straat verderop!" Uiteindelijk bij het vierde hotel waar we aankloppen krijgen we een positieve reactie. Hoopvol volgen we de jonge receptionist naar de zevende etage van het hotel. Het piepkleine kamertje lijkt op een voormalige bezemkast en het eenpersoonsbed staat in een hoek gedrukt, maar neemt nog steeds de volledige kamer in beslag. Wanneer de jongeman meldt dat de kamer ruim honderd euro moet kosten, staan we snel weer buiten. Ter vergelijking: wie op tijd reserveert kan een heel weekend weg voor nog geen vijftig euro per persoon!

Van gezellig naar grimmig

Terwijl de schemer langzaam inzet, wordt de stad zo mogelijk nog drukker en lijkt bijna uit haar voegen te barsten. Dronken groepen jongeren staan tegen elkaar te schreeuwen, van alle kanten worden we geduwd en op de grond liggen flinke stukken gebroken glas wat we proberen te ontwijken. De sfeer verandert van gezellig, naar grimmig. Snel vluchten we een knusse bar in met de gemoedelijke naam 'Das Kleine Stapelhauschen'. Binnen is het een oase van rust. Het vriendelijke personeel brengt ons naar een afgelegen tafeltje waar we vrij gebruik van internet mogen maken, om zo een hotelkamer te zoeken. Genietend van een lokaal gebrouwen biertje komen we al snel tot de conclusie dat elk bed in de stad bezet is. Ook eten bij een restaurant is vrijwel onmogelijk. De wachtrijen vol knorrende magen staan tot ver op straat. Er zit niks anders op dan weer naar huis te rijden. Onze les is geleerd: reserveer op tijd en ontwijk de grote stad voor een gezellige kerstmarktbeleving!

Gemoedelijke kerst in kleine dorpjes

Wie niet houdt van het drukke stadsgedruis en massatoerisme, is beter af in een klein Duits dorp. Bijna elk gehucht heeft een eigen kerstmarkt. Een sfeervol stadje om in alle gemoedelijkheid te genieten van het echte Duitse kerstgevoel is Speyer. Deze oude Romeinse nederzetting is gebouwd rondom de oudste dom van Duitsland. De idyllische vakwerkhuisjes versieren de hoofdstraat waar een schaatsbaan ligt naast de kleine kerstmarkt. Hier is het heerlijk genieten van authentieke Duitse snacks en drankjes, terwijl je feestviert met de lokale bevolking. Hotels zijn er niet veel, dus ook hier geldt dat het verstandig is om op tijd een kamer te boeken. Cafe Maximilian aan de winkelstraat verhuurt knusse kamers tegen een redelijke prijs en is het centrale punt van de stad, waar veel locals samenkomen.

Praktische informatie

De kerstmarkt in Keulen is te bezoeken tussen 21 november en 23 december. De kerstmarkt in Frankfurt staat opgesteld tussen 23 november en 22 december. In Düsseldorf staat de kerstmarkt opgesteld van 17 november tot en met 23 december en in Trier van 21 november tot en met 22 december. De kerstmarkt in Speyer staat er iets langer en is tot en met 8 januari te bezoeken.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-11-06 08:10:46 · Gepubliceerd: 2011-12-15 16:30:50 - 1483