Zoek bezinning in een kerk

Historische kerkgebouwen in Nederland

Eusebiuskerk Nieuws door

archief oud artikel 20 januari 2012 Geschiedenis Kerkgebouwen in Nederland dreigen een ondergeschoven kindje te worden. Veel prachtige gebouwen raken in verval. Toch is het de moeite waard om een kerk te bekijken en even stil te staan.

Op vakantie in het buitenland is een bezoekje aan een kerk bijna vaste prik. Maar in Nederland lopen we de kerkdeuren vaak voorbij. Ook in ons land herbergen de kerken verrassende schatten. Deze week presenteerde een nieuwe stichting zich om het verval van historische kerkgebouwen tegen te gaan. 'Steun onderhoud en restauratie van historische Nederlandse kerkgebouwen' wil kerken in financiële nood helpen.

Kijkje in een kerk

Een kerk kan een bijzondere bestemming voor een dagje uit zijn. Stap eens binnen in één van deze kerken en sta stil bij de geschiedenis.

  • De Eusebiuskerk in Arnhem staat nog in de steigers. Maar uit het slop rijst de toren ver boven de stad uit. Bijzonder aan de Eusebiuskerk is de glazen lift. Hiermee reizen bezoekers naar de top van de kerk. Langs de vele kerkklokken, zo naar een fantastisch uitzicht.
  • De Basiliek Sint Servaas in het hart van Maastricht staat bekend als de oudste kerk van Nederland. De Maastrichtenaren bouwden namelijk al in 400 een kapel op het graf van Sint Servaas. DagjeWeg.NL trad binnen in de schatkamer van Sint Servaas, lees: In de schaduw van de basiliek. Iedere dag is de schatkamer open voor publiek van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op zondag openen de deuren om 12:30 uur.

Laatst gewijzigd: 2012-01-20 17:23:46 · Gepubliceerd: 20 januari 2012 - 134