Religieuze rijkdom in Brabant en Limburg

Kerken op DagjeWeg.NL | Redactioneel door

Op stap langs de mooiste kerken van Zuid-Nederland

25 september 2015 Toerisme Landelijk, Noord-Brabant Tijdens een vakantie in Rome of Parijs is een bezoekje aan de kerken onvermijdelijk. Op elke hoek van de straat verrijst weer een prachtig bouwwerk waar je gewoon even binnen moet kijken. Maar ook Nederland is in het bezit van indrukwekkende kathedralen. De mooiste kerken van Zuid-Nederland op een rij.

Foto 1. Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Fotograaf: Bert Kaufmann. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Sint Janskathedraal

DEN BOSCH - In hartje 's Hertogenbosch staat de Sint Janskerk. Deze kathedraal wordt ook wel het hoogtepunt van de Brabantse Gotiek genoemd. Helaas zijn er door de beeldenstorm veel kunstwerken verloren gegaan, maar toch is de basiliek nog steeds een lust voor het oog. De kerk staat vooral bekend om de honderden beeldjes die bovenop de kerk staan. Deze zijn geïnspireerd op de Bossche kunstenaar Jeroen Bosch. Beroemd is Ut Engelke: een standbeeld op de kerk van een engel met een mobieltje. Deze engel biedt ook echt een luisterend oor; je kunt haar écht bellen om je verhaal te doen.

Basiliek Sint Servaas

MAASTRICHT - Ook de Limburgse hoofdstad is de trotse eigenaar van een prachtige kathedraal, basiliek Sint Servaas aan het Vrijthof. Sint Servaas was de eerste bisschop van Tongeren, later Maastricht. Bovenop zijn graf is een houten kapel gebouwd. Later is deze kapel vervangen door een stenen kerk. In 1985 is de pelgrimskerk door Paus Johannes Paulus II verheven tot basiliek. De kerk is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruik van vooral kolenzandsteen en mergel. Basiliek Sint Servaas is de oudste bestaande kerk van Nederland en daarom erg bijzonder.

Onze Lieve Vrouwekerk

BREDA - De vijftiende-eeuwse Grote Kerk van Breda, ook wel Onze Lieve Vrouwekerk genoemd, is een gebouw met een rijk cultuurhistorisch verleden. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenzijde van het gebouw maakt indruk, ook de monumenten in de kerk en de gewelf- en muurschilderingen maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Breda. Bijzonder is de Prinsenkapel met zijn met bladgoud beklede plafond. Dit was het eerste graf van de Nassau's. Deze kathedraal is dus zeker een bezoekje waard!

Sint-Christoffelkathedraal

ROERMOND - Op de markt in de Limburgs stad Roermond staat de laatgotische Sint-Christoffelkathedraal. De kerk heeft zwaar te lijden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toren werd één dag voor de bevrijding opgeblazen en na de oorlog herbouwd. Ook de aardbeving van 13 april 1992 bij Roermond zorgde voor aanzienlijke schade. Hiermee heeft de kerk een rijke geschiedenis opgebouwd. Een gedeelte van het jaar kun je de toren beklimmen: op een hoogte van ongeveer 75 meter loop je rondom de torenspits en heb je uitzicht over Roermond en Midden-Limburg.

Basiliek Oudenbosch

OUDENBOSCH - Het lekkerste moet je altijd voor het laatst bewaren. Daarom last but not least de Basiliek van Oudenbosch. Deze kerk wordt ook wel het Vaticaan van Nederland genoemd. Pastoor Willem Hellemons gaf opdracht voor de bouw van de kerk. Hellemons had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de kerkelijke architectuur. Uiteindelijk is de basiliek bijna een exacte kopie geworden van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Een tripje naar Italië is dus niet meer nodig. Ook in Brabant kun je genieten van architectonische hoogstandjes.

Ook leuk: meer dagjes uit in Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Limburg.
Foto 2. Basiliek Oudenbosch. Fotograaf: Pluruk. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-04-18 11:29:01 · Gepubliceerd: 2009-09-23 17:03:51 - 3575