Ervaar een dagje echte rust

Buitencentrum Drents-Friese Wold | Redactioneel door Annette van den Berg

Ontdek verscholen, rustige plekken in Nederland

27 januari 2012 Natuur Stoutenburg Ontvlucht de drukte van alledag en kom tot rust met deze bijzondere en verrassende uitstapjes. Werk in de moestuin van een authentieke abdij, volg een bezinningscursus in een leefgemeenschap of reinig je lichaam in een Indiaanse zweethut. Dit zijn de meest rustige dagjes uit!

De rust van de natuur

Ervaar de rust van de natuur in het Drents-Friese Wold. Dit bijzondere nationale park hoort bij de grootste natuurgebieden van Nederland en ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden wisselen elkaar op een glooiende manier af. Volg een van de veertig gemarkeerde wandelpaden, waar je vaak geen mens tegenkomt. Maak een verfrissende avondwandeling en geniet van de zonsondergang met de Apemeer Wandeling. De wandelroute die 4,2 kilometer lang is, voert je langs prachtige vergezichten waar de zon haar laatste stralen op laat vallen.

De devotie van het klooster

Slaap een nachtje in de Abdij Sion en laat al je bezittingen achter bij de ingang. Hier draait het om echte rust, vrede en devotie. Afleiding van de buitenwereld dringt niet door de dikke kloostermuren heen en telefoons of laptops vind je hier niet. Sta vroeg op voor het ochtendgebed, help de monniken in de groententuin en maak nieuwe vrienden tijdens de gezamenlijke afwas. In de stille bibliotheek is het rustig lezen of schrijven en 's avonds geniet je van een heerlijk verse vegetarische maaltijd.

De bezinning van een leefgemeenschap

Ook in Nederland zijn ze op kleinschalige basis te vinden: leefgemeenschappen. Bezoek het Franciscaanse Milieuklooster in Stoutenburg waar vier vaste bewoners op alternatieve wijze leven. In en rondom het kasteel draait het om rust, inkeer en gemeenschappelijke activiteiten. De zorg voor natuur en milieu staat voorop. Sommige gasten leven langere tijd mee met de community zonder zelf lid te worden. Help ook mee in de ecologische tuinen, doe mee aan bezinningscursussen en maak kennis met een andere manier van leven.

De ontspanning van een zweethut

Ontspan bij een knapperend haardvuur midden in de natuur. Achter het Franciscaanse klooster in Stoutenburg ligt een ceremonieplaats van een Indiaanse zweethut. De houten hutjes zijn bedekt met lappen stof en worden verwarmd met hete stenen waar water overheen gegoten wordt. De warmte en de damp blijft in de hut hangen, net als in een sauna. De zweethutsessies zijn bedoeld voor lichamelijke en geestelijke reiniging en bezinning. Luister tijdens de vier gebedsrondes naar traditionele liederen en laat je lichaam doordringen met de heerlijke warmte.

Ontdek nog meer rustige dagjes uit.
Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2012-01-25 09:53:17 - 14189