De Elfstedentocht: giet it oan?

De tocht der tochten is dichterbij dan ooit

Nieuws over de Elfstedentocht Redactioneel door

archief oud artikel 7 februari 2012 Toerisme Leeuwarden, Friesland De elfstedenkoorts heerst in Nederland. Het vriest dat het kraakt en voor het eerst in jaren wordt er weer serieus gepraat over een Elfstedentocht. Ook bij de redactie van DagjeWeg.NL begint het al te kriebelen. Pak er een glaasje Berenburg bij en bereid je voor op de tocht der tochten.

Route

De Elfstedentocht is een schaatstocht van wel tweehonderd kilometer lang. Van stad naar stad, over meren en over sloten. Tussen de weilanden en onder de bruggen door. Soms een stukje klunen, maar vaak schaatsen met lange slagen door het bevroren Friese landschap. Vanuit Leeuwarden schaatsen de sporters achtereenvolgens langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer Leeuwarden. Het doel van de tocht is het felbegeerde elfstedenkruisje. Die krijg je alleen als je alle stempels op je kaart hebt staan en als je voor middernacht in Leeuwarden bent!

Route van de Elfstedentocht
De plaatsen waar de tocht langskomt (route wijkt af).

IJstransplantatie

De laatste keer dat de Elfstedentocht is gereden, was in 1997. Winnaar was toen Henk Angenent. Pas als het ijs op bijna de hele route vijftien centimeter dik is, gaat de tocht door. Waar wakken zijn, kan een ijstransplantatie helpen. Dan wordt er een brok ijs in het wak geplaatst, waardoor het dicht kan groeien. Een andere oplossing is een klúnvoorziening, een houten betimmering over een stuk zwak ijs heen. In de perscomferentie van maandag werd bekend dat het Slotermeer de zwakste schakel is. Houd DagjeWeg.NL in de gaten voor het laatste nieuws over de Elfstedentocht. Of volg de Elfstedenvereniging via Twitter. Ook is er een leuke app voor op je smartphone, de Chocomel Elfstedenbarometer. Elke dag kun je hier zien hoe groot de kans is dat het doorgaat. Download de Chocomel Elfstedenbarometer. Of bekijk elke dag om 17:00 uur het IJsjournaal.

Waar is het leuk om te kijken?

En als het dan doorgaat: waar moet je heen? Het grootste feest wordt gevierd in Leeuwarden. Op de Bonkevaart begint iedereen vol goede moed aan de helse tocht. En heel wat uren later komen de schaatsers op dezelfde Bonkevaart over de finish. Een andere leuke plek is Bartlehiem. Hier gaat de tocht namelijk twee keer langs het bekende houten fiets- en voetgangersbruggetje. De eerste keer op weg van Franeker naar Dokkum en de tweede keer weer terug in de richting van de finish in Leeuwarden. Liever een wat rustiger plekje? Overal waar een kade is, kun je kijken. Trek warme schoenen aan en drie paar sokken, neem een fles Berenburg of een thermoskan warme chocolademelk mee en geniet van alles wat langskomt.

Hotels

Nu al worden hotels in Leeuwarden platgebeld door schaatsliefhebbers die hopen op een Elfstedentocht. Het hotel Campanile werkt al met een wachtlijst. "Als de Elfstedentocht doorgaat geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt." Het hotel 't Anker is een speciale website begonnen: www.elfstedenreservering.nl. Inwoners van Friesland kunnen hier een slaapplek aanbieden. De prijs mogen ze zelf bepalen. Gelukkig zijn er nog veel meer hotels in Friesland! Zoals het Fletcher Paleis het Stadhouderlijk Hof. Hier slaap je in een voormalig paleis en geniet je vorstelijk van de Elfstedentocht! Net buiten Leeuwarden ligt hotel Duhoux, een knus familiehotel dat al bestaat sinds 1916. Laatste optie is een verwarmde camper op de Friese Elf-steden camping. Maar voor alle hotels en campings geldt, vol is vol!

Trainen

Helaas mag niet iedereen meedoen met de tocht. Maar gelukkig ligt er nog veel meer ijs in Nederland. Schaats je eigen Elfstedentocht op een natuurijsbaan. DagjeWeg.NL weet welke natuurijsbanen open zijn. Maar let op, schaatsen op natuurijs is niet zonder gevaar. Ga nooit alleen op pad, schaats nooit in het donker en kijk uit voor windwakken. Vind nog meer tips voor schaatsen op natuurijs.

Nog meer informatie over de Elfstedentocht, zoals reglementen, lidmaatschap en startkaarten vind je op www.elfstedentocht.nl.

DagjeWeg.NL heeft een startpagina die helemaal in het teken staat van schaatsen en skiën. U vindt er onder meer het populaire overzicht van schaatsbanen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2013-01-04 09:56:15 · Gepubliceerd: 7 februari 2012 - 3463