Terug naar het boerenleven

Dagje uit in Gelderland |  
Nieuws door

Gereconstrueerde boerderij uit de IJzertijd op het Wekeromse Zand

8 maart 2012 Geschiedenis Wekerom, Gelderland Ergens tussen alle hectiek van de huidige maatschappij is nog de rust te vinden van vroeger. Zo staat er nu op het Wekeromse Zand een oude boerderij, nagemaakt uit de IJzertijd. Loop eens langs en ervaar de eenvoud van het verleden.

Zo'n 800 jaar voor Christus leefden de mensen in Nederland een stuk soberder. Geen dure kleding of flitsende telefoons en tablets. Toch hadden ze toen al genoeg om over te praten: ze ontdekten het nut van ijzer! Ze maakten er speerpunten van en munten. Daarom draagt deze periode in de geschiedenis de titel IJzertijd. En waar wij tegenwoordig een digitale voetafdruk achterlaten, lieten ook zij sporen na. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op het Wekeromse Zand. Sinds vorige week staat daar een nagemaakte boerderij uit de IJzertijd, open voor publiek.

Boerderij uit de IJzertijd

Maandenlang is er aan de boerderij gewerkt, om deze zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Dit is gedaan aan de hand van gevonden paalsporen. Het huis is verdeeld in twee delen: een deel voor de dieren en een deel voor de mensen. In het woongedeelte is een vuurplaats aanwezig. Behalve de boerderij bouwde het Geldersch Landschap ook een zogenaamde spieker, een huisje waar het graan opgeslagen werd. En tegenover de boerderij zijn de Celtic Fields te zien: de oorspronkelijke akkertjes van de boer. Dit alles is te overzien vanaf een nieuw uitkijkplatform.

Ook de boerderij op het Wekeromse Zand bekijken? De boerderij ligt aan de Vijfsprongweg in Wekerom. Vind hier de locatie met de boerderij, de spieker en het uitkijkpunt.

DagjeWeg.NL maakte een mooie fietstocht, ook langs het Wekeromse Zand. Stap 's op de fiets!

Laatst gewijzigd: 2012-03-09 12:00:42 · Gepubliceerd: 2012-03-06 14:14:37 - 190