Bewonder een bijzondere Joodse erfenis

Joods Historisch Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Overzicht werk Joods schildersechtpaar

23 maart 2012 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Hun talent ging tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren, maar hun nalatenschap blijft. Voor het eerst is er een overzichtstentoonstelling te zien van Else Berg en Mommie Schwarz. Dit Joodse schildersechtpaar woonde en werkte in Nederland. Bekijk hun kunstwerken in het Joods Historisch Museum.

Else Berg en Mommie Schwarz vormden een onafscheidelijk schildersduo. Ze reisden veel naar het buitenland om met talloze schilderijen en tekeningen terug te keren. Vanaf 1914 waren ze vaak in de omgeving van het plaatsje Bergen te vinden, waar ze deel uitmaakten van de Bergense School. Dit was een expressionistische stroming in de Nederlandse schilderkunst. Else was al jaren succesvol als schilder en ook Mommie kreeg steeds meer waardering. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en het onmogelijk was om te exposeren. Het echtpaar koos ervoor om niet onder te duiken en geen jodenster te dragen. Op 12 november 1942 werden ze opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz vervoerd. Hier zijn ze direct vermoord.

Tentoonstelling in het Joods Historisch Museum

Nu zeventig jaar later presenteert het Joods Historisch Museum het werk van Else Berg en Mommie Schwarz. Het is voor het eerst dat hun werk samen in een overzichtstentoonstelling te zien is. In Else Berg en Mommie Schwarz. Schilderspaar uit de Nederlandse avant-garde is werk uit het JHM, het Stedelijk Museum en het Singer Museum bijeengebracht. In totaal hangen er ruim tachtig werken van het paar. Mommie maakt vooral havengezichten, landschappen, portretten en stillevens. Else Berg deed dit ook en maakte daarnaast ook naaktfiguren. Bij beide zijn invloeden uit het kubisme en het luminisme te herkennen.

Bezoekersinformatie

Else Berg en Mommie Schwarz. Schilderspaar uit de Nederlandse avant-garde
Van 23 maart tot en met 24 juni 2012.
€ 12,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen.

Vind meer interessante tentoonstellingen op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-03-23 17:00:27 · Gepubliceerd: 2012-03-23 15:13:18 - 334