Geniet van de goudgele kaasstad

Kaasmarkt Alkmaar |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Goudgele kazen sieren het Waagplein in Alkmaar

6 april 2012 Cultuur Alkmaar, Noord-Holland Vanaf vandaag rennen de kaasdragers weer iedere vrijdag over het Waagplein in Alkmaar. Klaar voor de traditionele kaasmarkt, waar de ronde goudgele kazen de hoofdrol spelen. Kom kijken bij deze eeuwenoude traditie en geniet van de wervelende handel.

Iedere vrijdag, van april tot september, kleurt het Waagplein in Alkmaar goudgeel. De zetters beginnen in alle vroegte al met het zetten van de kazen. Zo'n 30.000 kilo Goudse en Edammer kaas vult het hele plein. De kaasmarkt kan beginnen! Om klokslag tien uur luidt de bel en begint de traditionele kaasmarkt. De kazen liggen rij aan rij opgestapeld, klaar om gekeurd te worden. De kaasdragers lopen af en aan om de kazen naar de weegschaal te brengen. Ondertussen begint ook het onderhandelen met het handje klap. Om 12:30 uur is de markt ten einde en verdwijnen de kazen weer van het plein.

Toeristische attractie

De kaasmarkt in Alkmaar is uniek in de wereld. Nergens wordt kaas nog op deze manier verhandeld. Het is dan ook geen wonder dat het gebeuren jaarlijks 100.000 mensen naar de Noord-Hollandse stad trekt. Vanaf vandaag is het seizoen weer geopend en kan iedereen op vrijdag bij dit schouwspel komen kijken.

Meer weten over kaas? Bezoek het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar in het Waaggebouw.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-04-06 11:33:15 · Gepubliceerd: 2012-04-06 10:48:38 - 565