Ga surfen in Nederlandse wateren

Surfschool Zandvoort |  deel via WhatsApp | Reportage door

Dagje golfsurfen in de koele Noordzee

16 mei 2012 Sport Zandvoort, Noord-Holland Ga eens golfsurfen in Nederland. Het kan echt! Met een goede wind en de juiste stroming ontstaan er gemakkelijk golven van een paar meter hoog. Gebruik de witte omgeslagen golven om voor het eerst op een surfplank te balanceren of peddel naar het diepere water om flink te stunten op de Noordzee. Veel waterplezier toegewenst!

Op het strand liggen de surfplanken al in een halve cirkel op de leerlingen te wachten. Alle blauwe neuzen wijzen naar de zee. De golven slaan met een regelmatige slag kapot op de zandbanken, terwijl een paar surfers tegen de stroom in peddelen op naar diepe wateren. Met moeite wurm ik mezelf in de nog vochtige, naar zee ruikende, wetsuit van Surfschool Zandvoort. Terwijl de instructeurs op me staan te wachten, waggel ik nog een beetje onwennig in het dikke, rekbare isolatiepak naar mijn reusachtige foam surfboard. Klaar voor een eerste lesje golfsurfen op de Nederlandse Noordzee!

Kennis van de zee

"Voor we het water in duiken, is het belangrijk dat jullie eerst wat zeekennis opdoen", begint de langharige surfinstructeur. "Het eerste wat je doet wanneer je op het strand komt is stilstaan en naar de zee kijken. Hoe breken de golven, in welke regelmaat komen ze en hoe lopen de stromingen." Met zijn vinger tekent hij in het zand. "Dit is de zee en hier liggen twee zandbanken die je daar verderop kunt zien. De waterstroom voert eerst van de zee naar de zandbanken, het water komt in een soort geul terecht achter de zandbank en moet vervolgens weer wegstromen terug naar zee. Om je krachten te sparen is het handig om gebruik te maken van de stroom die terugvoert naar zee, want dan hoef je niet zo hard te peddelen. Als je eenmaal achter de golven bent, wacht je op een goede golf waarop je terug naar het strand surft." surfen

Konten omhoog steken!

Met deze handige tips in het achterhoofd begint de praktijkles met een stevige warming up om blessures te voorkomen. "Kies allemaal maar een surfplank uit en ga er plat op liggen, met je armen ernaast en de tenen op het uiteinde van het board", vervolgt onze surfdude. "Zodra er een golf komt begin je te peddelen, steek je je kont in de lucht en zoek je de balans met beide voeten." Het zand vliegt door de lucht wanneer elke deelnemer op het droge aan het peddelen slaat en al snel steken alle konten recht omhoog om vervolgens helemaal rechtop te staan. Na goed geoefend te hebben op het strand krijgen we nog een laatste tip mee voor we het schuimende water in gaan. "Spring nooit van je surfplank af als je het strand nadert. De zeebodem is soms erg ongelijk en een enkel is zo gebroken. Laat je daarom gewoon in het water vallen."

Vechten met de stroming

De eerste stappen in de Noordzee zijn even wennen. Vooral om de lange surfplank op zijn plek te houden, ondanks de stroming en de golfslag. Zodra het water iets dieper wordt probeert iedere leerling om op zijn surfboard te gaan liggen om verder te peddelen. Dit gaat niet altijd even soepel. Vlak voor me komt een meisje net in een bulderende witte golvenmassa terecht en in een oogwenk vliegt de blauwe plank omhoog, terwijl haar armen en benen alle kanten opzwaaien. Proestend en lachend komt ze weer boven en probeert ze verwoedt haar plank weer terug te krijgen. Terwijl iedereen schaterlacht om deze eerste confrontaties met de zee, probeer ik tevergeefs om mooi recht voor de golven te liggen, maar de stroming draait me steeds een kwartslag terug.

Peddelen en opstaan!

Gelukkig is de surfinstructeur altijd in de buurt. Met twee handen trekt hij de neus van de surfplank terug richting de golven en houdt hem in balans zodat ik alle tijd heb om er goed op te gaan liggen. Zodra er een golf aan de achterkant van de plank trekt roept hij vol overtuiging: "Peddelen, peddelen, peddelen en nu opstaan!" De golf tilt de plank op, een fractie van een seconde vind ik de juiste balans en met een sierlijke boog knal ik meteen weer in het water. Met een hap zout zeewater in mijn mond en een flinke bos omgewoeld haar sta ik weer op. Op naar de tweede poging en dit keer langer blijven staan!

Geniet van de surfer lifestyle

Na een uurtje ploeteren lukt het de meeste surfers om een paar seconden op hun plank te blijven staan. De instructeur van Surfschool Zandvoort blijft al die tijd in het water en geeft tips, aanwijzingen en soms een duwtje in de rug. "Pas op: surfen werkt verslavend", vermeldde de surfschool al aan het begin en ze hebben gelijk. Er is niets zo lekker als een paar uur sporten in de zee, werken aan techniek, genieten van de prachtige natuur en merken dat het surfen steeds iets beter gaat. Na afloop van de twee uur durende les ligt iedereen moe maar voldaan op het strand. De krachtige zon brandt heerlijk op de zilte huid en een biertje smaakte nooit zo lekker als nu. Om de dag in stijl af te sluiten bouwen de surfinstructeurs een gezellig kampvuur op het strand en gaat de barbecue aan. De ware surfer lifestyle gewoon aan de Noordzee.

Foto 1. Leef je uit op de golven van de Noordzee! Foto: De Surfschool.
Foto 2. Zoek de balans op de kleine witte golfjes. Foto: Surfschool Surfkaravaan.
Foto 3. Volg eerst een theorieles en leer alles over de zee. Foto: Flickr / Annwie.
Ook de meeste surfscholen geven les aan kleine kinderen. Zolang ze maar een zwemdiploma hebben. Foto: Flickr / David Reber.
De gezellige strandhut van Surfschool Zandvoort. Foto: Surfschool Zandvoort.
Of huur een surfplank en ga op eigen houtje surfen. Foto: Flickr / Will Master.

Laatst gewijzigd: 2012-07-13 16:01:24 · Gepubliceerd: 2012-05-07 12:31:47 - 724