1

Nieuwe Kerk in de stijl van Jan Fabre

Kerkmeester in de nieuwe kerk: Jan Fabre

Nieuwe Kerk Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 31 augustus 2012 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Een maand lang zwaait kunstenaar Jan Fabre de scepter in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Met films, live voorstellingen en een sculptuur richt hij de kerk naar zijn inzicht in en laat zich door de kerk inspireren. En zo ontstaat er een boeiende tentoonstelling van deze grensverleggende kunstenaar.

De Belgische kunstenaar Jan Fabre laat de wereld door zijn werk stilstaan bij de nietigheid van het bestaan. Ook in de Nieuwe Kerk Amsterdam ziet hij een stukje van de eindigheid van de mens, zo omschrijft hij. "Kerken hebben voor mij altijd als denkmodel gefungeerd. Het zijn spirituele plaatsen waar het leven simultaan wordt gecelebreerd en uit handen gegeven, in de verwachting van een andere dimensie. Mijn kunst is doordrongen van de metamorfose, een worsteling met en aanvaarding van het gegeven van de dood. De dood niet als eindpunt, maar als overgang naar een nieuw bestaan." In zijn rol als Kerkmeester van de Amsterdamse kerk kiest hij ook als onderwerp de nietigheid van de mensen.

Voorstellingen en sculptuur

En wat is er dan de komende maand te zien in de Nieuwe Kerk? Fabres intrigerende solovoorstelling Preparatio Mortis bijvoorbeeld. Deze live voorstelling wordt negen keer opgevoerd en zet één van de taboes van de samenleving centraal, de dood. Daarnaast draaien er twee films en staat er een nooit eerder vertoond sculptuur. De ridder, de engel en de kever vormen één in dit werk Zal hij voor altijd met aaneengesloten voeten staan en symboliseren metamorfose.

Bezoekersinformatie

Jan Fabre - Kerkmeester in de Nieuwe Kerk Amsterdam
Van 31 augustus tot 30 september 2012.
Toegang: € 10,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

DagjeWeg.NL bezocht eens een tentoonstelling van Jan Fabre in Museum De Fundatie.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 31 augustus 2012 - 505