Stedelijk Museum eindelijk open!

Stedelijk Museum Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Koningin Beatrix opent 'badkuip'

21 september 2012 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Tien jaar en een hele hoop miljoenen verder, is het dan eindelijk zover. Afgelopen opende koningin Beatrix de gloednieuwe deuren van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Beroemde werken van kunstenaars als Willem de Kooning, Karel Appel, Piet Mondriaan en Barnett Newman zijn dan na lange tijd weer te zien.

De verbouwing heeft het museum twee keer zo groot gemaakt

De afgelopen jaren was het één grote soap rondom de bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een aannemer die ermee stopte, het museum dat weer moet sluiten en enorm hoge kosten die steeds verder opliepen. Maar nu is het dan eindelijk is het dan zover: zaterdag 22 september 2012 opende koningin Beatrix de deuren van het vernieuwde Stedelijk Museum. De verbouwing heeft zo'n tien jaar geduurd en veel miljoenen gekost, maar heeft het museum wel twee keer zo groot gemaakt.

Badkuip

Blikvanger van het vernieuwde museum is de gloednieuwe 'badkuip' vleugel. Daarmee beschikt het museum over meer ruimte dan ooit, want de oppervlakte van het museum is verdubbeld naar 19.446 vierkante meter. Is de badkuip mooi? Daar zijn de meningen over verdeeld. Tegenstanders vinden de nieuwe vleugel veel te opzichtig. Voorstanders vinden dat de beide delen van het museum veel verschillen, maar dat ze wel een harmonieus geheel vormen.

Beyond Imagination

Het museum trapt af met de tentoonstelling Beyond Imagination en is een eerbetoon alle kunst die in Amsterdam en Nederland wordt gemaakt. Een groot deel van het nieuwe museum is voor het eerst gewijd aan design. Hoogtepunt hiervan is een authentieke slaapkamer, die is ontworpen door Gerrit Rietveld.

Directeur Ann Goldstein heeft er zin in. "Het Stedelijk moet een ontmoetingscentrum zijn waar mensen ook komen om koffie te drinken. Net zoals dat vroeger was."

Lees al het nieuws rondom het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-09-20 08:19:29 - 1704