Smul mee van Leidse hutspot

Leiden viert Leidens Ontzet

Dagje uit Leiden Nieuws door
Foto 1. Samen hutspot eten. Foto: 3 October Vereeniging

archief oud artikel 1 oktober 2015 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Smullen van een bord hutspot of wit brood met haring, daarna scheuren in de botsauto's en genieten van een prachtige optocht vol praalwagens en verklede Leidenaren. De komende dagen viert Leiden het Leidens Ontzet!

Feest in Leiden

In Leiden is het deze dagen één groot feest. Alle Leidenaren vieren namelijk Leidens Ontzet. Op die dag denkt iedereen weer even terug aan de belegering in 1573 en 1574 en de bevrijding daarvan. Daarom is Leiden dit weekend een stad vol met feestende mensen, is er overal muziek, optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen.

Haring en hutspot

In de Waag krijgt iedereen die zich heeft ingeschreven vanaf 07:30 uur wittebrood met haring. Een echte feestmaal dat de hongerige Leidenaren in 1574 voorgeschoteld kregen van hun bevrijders, de Watergeuzen. Als je je niet hebt ingeschreven voor deze lekkernij kun je op allerlei andere plekken in de stad genieten van nog een ander traditioneel gerecht: hutspot. Vrijdag 2 oktober is er aan de Hooglandse Kerkgracht van 17:00 uur tot 18:30 uur een gezamenlijke Hutspotmaaltijd!

Kermis en taptoe

Feestvieren tijdens Leidens Ontzet doe je op de kermis, die begint bij station Leiden Centraal en helemaal doorloopt tot midden in het centrum. Op het Pieterskerkplein is een wat kleinere historische kermis te vinden met nostalgische attracties uit grootmoeders tijd. Om 13:00 uur begint de grote optocht, waarbij je kunt genieten van een bontgekleurde parade en om 23:30 uur wordt het feest afgesloten met een grote vuurwerkshow in het Ankerpark. Er zijn ook taptoe-optredens en zaterdag geniet je van leedvermaak tijdens het polstokverspringen in de gracht.
Bekijk het volledige programma van Leidens Ontzet.

Maand van de Geschiedenis

Het is in oktober ook de Maand van de Geschiedenis en daar sluit de activiteit Leidens Ontzet Treasure Hunt goed bij aan. Spit in de geschiedenis van Nederlandse tradities en beleef de dromen en daden van de Leidenaren tijdens het Leidens Ontzet. Er leidt een spoor van aanwijzingen langs tradities en bezienswaardigheden in de Leidse binnenstad. De puzzeltocht eindigt in een restaurant waar je met een bord stamppot bijkomt.

Praktische informatie

Leidens Ontzet wordt gevierd van vrijdag 1 tot en met 3 oktober 2015. Bekijk het volledige programma van Leidens Ontzet.
Foto 2. Vier feest op de kermis! Foto: 3 October Vereeniging
Foto 3. Optredens op het Festival Plaza. Foto: 3 October Vereeniging

Laatst gewijzigd: 2015-09-30 12:57:28 · Gepubliceerd: 1 oktober 2015 - 1496