De olifantenverzameling van Prins Bernhard

Kijk op deze site voor alle tentoonstellingen in Paleis Het Loo. |  
Persbericht door

17 juni 2005 Apeldoorn, Gelderland Vanaf 29 juni, de verjaardag van wijlen Prins Bernhard, is voor het eerst zijn unieke olifantenverzameling voor publiek te zien. Bij velen is bekend dat de prins een enthousiast verzamelaar was van alles wat met olifanten te maken heeft.

In de werkkamer op Paleis Soestdijk, omringde wijlen Prins Bernhard zich met een omvangrijke collectie van deze dieren in alle soorten en maten. Een wel heel bijzonder exemplaar is het antieke bronzen olifantje uit Indonesië, opgeborgen in een rond doosje, met gebatikte stof bekleed. Prins Bernhard nam het kleinood altijd mee, zowel op buitenlandse reizen als tijdens zijn veelvuldige verblijven in het ziekenhuis. Wekelijks werd een verse roos in het doosje gelegd, een traditie die zal worden overgenomen door zijn kleinzoon, Prins Willem-Alexander, die het stuk heeft geërfd. Ook tijdens de expositie op Paleis Het Loo wordt de olifant in het doosje wekelijks van een nieuwe roos voorzien.

Wereld Natuur Fonds

Prins Bernhard koesterde een warme belangstelling voor olifanten; jarenlang zette hij zich als president van het Wereld Natuur Fonds in voor het welzijn van de olifanten in Afrika. Na zijn overlijden heeft de prins vrijwel zijn gehele collectie nagelaten aan het Wereld Natuur Fonds, dat de collectie aan het eind van de tentoonstelling, op zondag 2 oktober a.s., door Sotheby’s op Paleis Het Loo zal laten veilen. De opbrengst komt ten goede aan het Wereld Natuur Fonds. Een klein aantal olifanten blijft als aandenken in bezit van de Koninklijke Familie; ook deze voorwerpen zijn in de expositie te zien. De olifantenverzameling telt meer dan duizend exemplaren en is zeer gevarieerd van samenstelling. Kleine miniaturen en grote beelden, gebruiksvoorwerpen en sierstukken, uiterst kostbare kunstvoorwerpen en simpel massagoed, realistisch en abstract; de olifant is in allerlei verschijningsvormen aanwezig. In de tentoonstelling zijn foto’s opgenomen, die Prins Bernhard laten zien met levende olifanten, die hem zo zeer boeiden, als ook met exemplaren uit zijn verzameling.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-06-17 17:14:05 - 1988