Festival De Basis tussen bunkers en landingsbanen

Theater, muziek, kunst en natuur op vroegere Vliegbasis Soesterberg

Nieuws door

archief oud artikel 2 september 2013 Cultuur Soesterberg, Utrecht Ervaar de vrijheid op een wel heel bijzondere plek! Op de vroegere militaire Vliegbasis Soesterberg vindt vanaf vrijdag 13 september vindt Festival De Basis van de Vrede van Utrecht plaats. Bekijk kunstwerken, bezoek concerten en theatervoorstellingen of neem deel aan één van de vele (kinder)activiteiten op het uitgestrekte terrein van kilometers landingsbaan en hectares natuur! De viering van 300 jaar Vrede van Utrecht sluit op zaterdag 21 september spectaculair af met 'Sound of Freedom': een massale vredesmaaltijd, spectaculaire militaire demonstratie en concert van Oleta Adams met het Metropole Orkest & Friends.

Projectleider Dennis Meyer: "Festival De Basis is een festival dat anders zal worden dan alle festivals die we kennen, en dat komt door de locatie: de inmiddels in onbruik geraakte NAVO-vliegbasis Soesterberg. Niet alleen een landingsbaan van zulk dik beton dat het atoomaanvallen kan overleven, maar ook vele tientallen hectaren natuur, waar jarenlang niemand kwam omdat het top secret was. Ik vond het terrein vanaf het eerste bezoek heel spannend en uitdagend. Het bezoek aan de vliegbasis is een ontdekkingstocht. Je kunt hier uren dwalen, er staan mysterieuze gebouwen. Ik merk dat ook bij iedereen die hier voor het eerst komt roept: ‘Wow, wat heerlijk om hier te zijn'." Volgens Dennis moet er een verhaal verteld worden en daarvoor is Vliegbasis Soesterberg de ideale plek.

Lees het hele interview met Dennis Meyer.

Mix van muziek, theater en kunst tussen bomen, bunkers en landingsbanen

Programma

Festival De Basis is toegankelijk op 13, 14 en 15 september en op 21 en 22 september. De Basis bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Muziek op De Basis: Op het buitenpodium in het sheltergebied is de hele dag muziek. Zaterdag 14 september ‘Local Heroes' en zondag 15 september o.a. Matangi Quartet en New Cool Collective. Op 21 september wordt de muziek verzorgd door Funkel & Funkel: vinyldraaiers van het gehele oude jazzlandschap van de jaren '30 tot begin jaren '60. En op 22 september is het 'Indie Sunday', een gevarieerde mix van singer-songwriters, zoals Pien Feith, Demira Jansen, Marnix Emanuel en een swingende DJ set van Naald & Kraak. Daarnaast kun je op 13 en 15 september de Nederlandse première meemaken van reality opera THE NEWS – Peace Editon van JacobTV en het Nederlands Blazers Ensemble.
  • Collectie De Basis: Speciaal voor Vliegbasis Soesterberg zijn negen (inter)nationale kunstenaars gevraagd werk te maken om de bijzondere geschiedenis en kenmerken van de vliegbasis beleefbaar te maken. Tijdens het festival is de collectie voor het eerst in zijn geheel te bekijken: ‘Secret Operation 610' van Rietveld Landscape | Studio Frank Havermans, ‘The Receptor' van Roosje Klab en Kaleb de Groot, ‘Vrille' van Sanja Medic, ‘Crown of Creation' van Erik Odijk, ‘32 TFS Double Life' van Laurence Aëgerter, ‘Absence' van Ali Kazma, ‘Model Former Soesterberg Air Base' van Krijn de Koning en Anne Holtrop, ‘The National Field Library' van Henrik Häkansson en ‘King's Gunpowder' van Fernando Sánchez Castillo.
  • Theater op De Basis: Wat betekent oorlog en vrede in 2013? Met deze vraag hebben studenten van de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht een korte voorstelling gemaakt en de studenten van de HKU/theater een installatie.
  • De Basis voor kinderen: Voor kinderen zijn er op Festival De Basis de meest fantastische activiteiten: vliegeren op de landingsbaan, in de wondenschmink bij M*A*S*H, hippie sieraden knutselen, meehelpen bij de muurkrant en de kinderen kunnen zich uitleven op de hindernisbaan.
  • Dwalen over De Basis: Op het festivalterrein zijn vier plekken waar gidsen vertellen over de verandering van de militaire vliegbasis naar natuurgebied: in het munitiedepot, op een radarheuvel, bij de schapenshelter en in bunker 600. Ook bewonderen de bezoekers de reusachtige vredesduif van kussenslopen, bikkelen op de hindernisbaan van de Koninklijke Landmacht en bekijken de tentoonstelling 'Groetjes van het front' en de Festivalshop.
  • Slotspektakel Sound of Freedom: Op de International Day of Peace, 21 september sluit de viering van de Vrede van Utrecht af met ‘Sound of Freedom': met regionale musici, een spectaculaire demonstratie van de Nederlandse krijgsmacht én een groot vredesconcert op de kruising van de landingsbanen. Het Metropole Orkest speelt muziek van oorlog en vrede vanaf de jaren '60, met als internationale gast Oleta Adams en nationale topartiesten Douwe Bob, PAX, Karsu en Wende Snijders.


Bekijk het volledige programma van Festival De Basis.

Kaartverkoop
Algemene toegang festival: € 8,-
Deelname aan kinderactiviteiten: € 6,-
Sound of Freedom op zaterdag 21 september: € 5,-
JacobTV: € 12,- (op 13 en 15 september in combinatie met een toegangsticket voor Festival De Basis)
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het festival en tot Sound of Freedom.

Kaarten zijn te bestellen via de website van Festival De Basis.

Laatst gewijzigd: 2013-09-02 12:43:04 · Gepubliceerd: 2 september 2013 - 364

Dit past bij 'Festival De Basis tussen bunkers en landingsbanen'