Verguisd en gewild: de beesten en mensen van Oskar Kokoschka

Mensen en Beesten: Kokoschka exposeert   Nieuws door

23 september 2013 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Oskar Kokoschka was een verguisde en veelbesproken kunstenaar in de twintigste eeuw. De Oostenrijkse schilder had een onstuimig leven en dat sprak veel mensen tot de verbeelding. Museum Boijmans Van Beuningen wijdt tot en met januari een tentoonstelling aan het werk van Kokoschka.

Grote inspiratiebron

Wenen, begin twintigste eeuw. Een tijd waarin de Jugendstil de norm is. Maar Kokoschka zet zich af tegen de gevestigde orde, schildert bewegende modellen en wordt ontdekt tijdens een expositie in Wenen. Kokoschka komt in de hogere kringen terecht en haalt daar zijn inspiratie voor portretten vandaan. Ook zijn liefdesrelatie met de weduwe Alma is een grote inspiratiebron.

Politieke prenten

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat de excentrieke schilder in militaire dienst, maar hij raakt gewond en revalideert in Dresden. Daar portretteert hij zijn nieuwe vriendenkring. Later steekt Kokoshcka zijn politieke standpunten niet onder stoelen of banken. De nazi's nemen 400 van zijn werken in beslag. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Kokoschka een eredoctoraat en wordt er veel werk van hem gepubliceerd.

Mensen en Beesten

Ook Museum Boijmans Van Beuningen heeft werken van zijn hand in huis en laat tot en met 19 januari een grote overzichtstentoonstelling zien, getiteld Oskar Kokoschka – Mensen en Beesten, met bijzonder werk van deze belangrijke kunstenaar binnen het Oostenrijkse expressionisme.

Wat is er nog meer te doen?

Rondom deze expositie worden nog veel meer activiteiten georganiseerd in Museum Boijmans Van Beuningen. Bijvoorbeeld:
  • Zondag 6 oktober 2103 themamiddag met een concert van Inessa Koutseinikova
  • Zondag 1 december 2013 themamiddag met een lezing over de dierenportretten van Kokoschka
  • Zondag 19 januari afsluitende themamiddag
  • Workshops op 17 november voor gevorderden
  • Kinderworkshops op 6 oktober en 1 december
  • Familiedag op 5 januari 2014
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Laatst gewijzigd: 2013-10-09 12:12:14 · Gepubliceerd: 2013-09-23 10:40:10 - 506