De mens binnenstebuiten gekeerd

Kunstenaars vroeger en nu werden gefascineerd door het menselijke lichaam

Expositie: de mens binnenstebuiten Nieuws door

archief oud artikel 2 november 2013 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Ook zo gefascineerd door het menselijke lichaam? Je bent niet de enige! Kunstenaars van alle tijden lieten zich inspireren door de binnenkant van de mens. Een overzichtstentoonstelling is te zien in Den Haag.

Menselijke anatomie

De menselijke anatomie is een onuitputtelijke bron voor de wetenschap, maar ook voor de kunst. Kunstenaars van alle tijden zijn gefascineerd door het menselijk lichaam en hoe het er van binnen uitziet. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een tentoonstelling over De anatomische les waarbij zeventiende-eeuwse meesters worden getoond, vergezeld van internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Dat zorgt voor een bijzondere combinatie en een soms vervreemdende gewaarwording.

Onder de huid

Kruip het ware onder de menselijke huid in kunstwerken. Van Rembrandt tot Damien Hirst. Burgers konden vroeger tegen betaling meekijken naar de menselijke ontledingen in het Theater Anatomicum. Nu kunnen bezoekers in het Gemeentemuseum meekijken hoe kunstenaars van alle tijden met het menselijke lichaam omgaan.

Preparaten en magie

In de tentoonstelling zijn ook objecten te zien uit de geschiedenis van de medische wetenschap. Chirurgische instrumenten, maar ook het wereldberoemde preparaat 'Kind met de Turkse muts'. De imperfectie of het falen van het menselijk lichaam, de verhouding tussen lichaam en geest, de macht van de medische wereld en de magie van de doorsnijding komen allemaal aan de orde.

Tentoonstelling rondom de Anatomische les van Rembrandt, gecombineerd met hedendaagse kunst.
De expositie is te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Te bezoeken tot en met 5 januari 2014.
Toegang: Een ticket voor het Gemeentemuseum kost 14,50 euro voor volwassenen. Kinderen gratis toegang.

Laatst gewijzigd: 2013-10-31 17:01:26 · Gepubliceerd: 2013-10-31 16:49:48 - 603