Kerstmarkten in de leukste Belgische steden

Bezoek een sfeervol winterfeest bij onze zuiderburen

Bezoek kerstmarkten in binnen- en buitenland Redactioneel door
Foto 1. Kom in de kerststemming op de uitgebreide kerstmarkten van Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Gianni Camilleri

archief oud artikel 17 november 2023 Toerisme Antwerpen, Brussel Ook zo dol op sfeervolle kerstmarkten, met glühwein, kraampjes, kerstfrutsels, cadeau-ideeën, vuurkorven en muziek? Onze buren in België weten heel goed hoe ze een gezellige markt moeten neerzetten. Ga zelf kijken over de grens!

Antwerpen bruist in de winter

ANTWERPEN - Op nog geen anderhalf uur autorijden van Utrecht vind je een stad die bruist in de winter! Bezoek de uitgebreide kerstmarkt in Antwerpen en slenter van plein naar plein langs kraampjes vol cadeautjes en accessoires. Maar er is nog veel meer te beleven! Schaatsen op de grote overdekte ijsbaan op de Groenplaats. Genieten van muzikaal theater en kerstkoren bij de grote kerststal aan de voet van de kathedraal. Je geliefde zoenen onder de maretak in de ronddraaiende Duitse toren vol houtsnijwerk op de Grote Markt. Opwarmen in een van de winterbars. En via een magische lichttunnel naar een winterwonderland wandelen op de Suikerrui. Rond oud en nieuw geniet je in Antwerpen van een vuurwerkshow en een traditionele nieuwjaarsborrel. Laat het nieuwe jaar maar komen!

 • Er is de hele dag van alles te doen tussen 8 december 2023 en 7 januari 2024;
 • Vanuit Utrecht rijd je in ongeveer twee uur naar Antwerpen. Met de trein bereik je Antwerpen vanaf Roosendaal in ruim drie kwartier. Volg de lichtslinger van het Centraal Station om bij de kerstmarkten te komen.

Foto 2. Leef je uit op de overdekte schaatsbaan in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_Spinnox

Vier kerst in sfeervol Brugge

BRUGGE - Brugge is al pittoresk, maar wordt nog sprookjesachtiger als de winter de stad in beslag neemt. Kleed je warm aan en geniet van de sfeervolle kerstmarkt in Brugge. De historische huizen en prachtige verlichting maken Brugge tot een van de mooiste decors om kerst te beleven. Zeker als je de licht- en belevingswandeling loopt langs bijzondere lichtinstallaties en betoverende projecties. Ook bijzonder is de kunstschaatsbaan: die ligt namelijk op het water. Ernaast vind je een gezellige winterbar met groot winterterras. Daar is vast een bijzonder Belgisch biertje te scoren. Proost!

 • De kerstmarkt in Brugge is geopend van 24 november 2023 tot en met 7 januari 2024;
 • Brugge is vanaf Utrecht ongeveer twee en een half uur rijden met de auto en ongeveer drie uur met de trein.

Foto 3. Ga voor een sfeervolle kerstmarkt naar het mooie Brugge. Foto: David Mark via Pixabay

Ontdek het winterse Leuven

LEUVEN - Misschien een wat onbekendere Belgische stad, maar daarom niet minder de moeite van het ontdekken waard. Elk jaar als de temperaturen dalen vind je een sfeervolle kerstmarkt in Leuven. Twee weken lang staan op het Monseigneur Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein tientallen kramen met cadeaus die je nergens anders vindt en kun je bij de foodiestands genieten van lekkernijen uit de hele wereld. Zie ambachtslieden aan het werk en ga voor een moment van bezinning naar de speciale stand het Hooverplein, waar je een traditioneel kaarsje kunt branden. De opbrengst is voor een goed doel. Dit jaar is de kerstmarkt extra feestelijk, want hij bestaat 35 jaar!

 • De kerstmarkt is van Van 7 tot en met 21 december 2023;
 • Vanaf Utrecht rijd je in twee uur naar Leuven en met de trein doe je er bijna drie uur over.

Brussel: een kerstmarkten walhalla

BRUSSEL - De hoofdstad van België onderscheidt zich elk jaar met een bijzondere Brusselse kerstmarkt, met wel 250 kraampjes. Niet te missen dus voor de echte kerstmarktliefhebber! Het parcours slingert zich langs kraampjes, chalets, attracties, animatie en terrasjes, van het Muntplein tot het Sint-Katelijneplein. Ben je het slenteren zat? Er is een mooie overdekte ijsbaan voor de actievelingen, je kunt ook de lucht in met het reuzenrad en een virtuele wereld bezoeken bij Dream Space. Spectaculair is het Ice Monster: wie durft door zijn bek naar binnen te lopen voor een spannende tocht vol speciale effecten?

 • De kerstmarkten op de pleinen in Brussel kun je bezoeken van 24 november tot en met 31 december 2023;
 • Brussel is rond de twee uur rijden met de auto vanaf Utrecht en zo'n twee uur treinen met de Thalys vanaf Amsterdam.

Foto 4. De kerstmarkt in Brussel, met op de achtergrond het reuzenrad. Foto: Ben Kerckx via Pixabay.

Winterse pret in Hasselt

HASSELT - Als je dol bent op alles wat met de winter te maken heeft, wil je het magische Winterland Hasselt niet missen. Ook dit jaar is er weer van alles te beleven. Maak de mooiste selfie in het winterdorp, ga dansen in de betoverende spiegeltent, schaats een rondje op de overdekte ijsbaan van 1.000 m², glij van de enorme glijbaan en bekijk Hasselt vanaf grote hoogte in het reuzenrad. Durf jij Santa's Ghost Villa in? Of zijn labyrinth? Op 9 december neemt de kerstman met veel show en bombarie zijn intrede in het Huis van de Kerstman, dat je vanaf die dag tot en met 30 december dagelijks kunt bezoeken.

 • Winterland is open van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024;
 • Hasselt is een kleine twee uur rijden vanaf Utrecht, met de trein doe je er ongeveer drie en een half uur over.

Foto 5. Je kijkt je ogen uit in Winterland Hasselt. Wat is alles prachtig versierd! Foto: Winterland Hasselt © Roland Hermans

Struin door het kerstdorp van Luik

LUIK - Wie nog een unieke decoratie zoekt voor in de kerstboom, kan terecht op de Kerstmarkt in Luik. Hier verkopen ze de mooiste glazen kerstballen die ook nog eens met de hand beschilderd worden! De stad is compleet omgetoverd tot kerstdorp met verschillende houten chalets, kronkelige straatjes en een speciaal postkantoor waar mooie kerstkaarten en postzegels te koop zijn. Heb je zin in iets lekkers? Het kerstdorp verkoopt de heerlijkste chocolade, peperkoek en er is zelfs een speciaal kerstbiertje verkrijgbaar. Rij daarna de kilo's er weer af op de ijsbaan voor de Sint Paul kathedraal.

 • Het kerstdorp is open van 24 november tot en met 30 december; de ijsbaan blijft open tot en met 7 januari 2024;
 • Vanuit Maastricht ben je met de trein in ongeveer een half uur in Luik, met de auto is Luik een kleine twee en een half uur vanaf Utrecht.

De tekst gaat verder onder de video.

Duizenden kaarsjes in Durbuy

DURBUY - Een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle steden: Durbuy, een van de kleinste stadjes ter wereld met slechts 400 inwoners en enkele straten. Maar dit pittoreske plaatsje wordt in december wel omgetoverd tot een waar winterwonderland vol ambachtslui, verschillende kerststallen, heerlijke lekkernijen en een grote, sfeervolle kerstmarkt. Door het hele stadje heen klinken vrolijke kerstliederen en natuurlijk is er een schaatsbaan. Wat de kerstmarkt van Durbuy extra bijzonder maakt zijn de duizenden lichtjes. In alle bomen hangen lampjes, de gevels zijn rijk versierd en de kerstbomen zijn niet te tellen. Kom langs voor een sprookjesachtige ervaring!

 • Durbuy is in kerstsferen op 24 t/m 26 november, 1 t/m 3 december, 8 t/m 10 december en van 15 december tot en met 7 januari 2024;
 • Met de auto vanaf Utrecht te bereiken in ruim drie uur, met de trein is het een lange reis van zo'n vier en een half uur.

Bekijk nog veel meer kerstmarkten.
Foto 6. Kom in de kerststemming tijdens Winter in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_Spinnox

Laatst gewijzigd: 2023-11-25 18:44:47 · Gepubliceerd: 17 november 2023 - 26391