Karten: de beste, de grootste, de snelste!

Kartbanen op DagjeWeg.NL | Redactioneel door

Wie is de snelste op deze lange, uitdagende kartbanen?

9 januari 2014 Trends Landelijk Met volle snelheid op de bocht af, remmen en dan zo strak mogelijk erdoor. In een kart ontwaakt in iedereen een snelheidsduivel! Een uitje met vrienden wordt op de kartbaan dan ook snel een stuk minder vriendschappelijk. Maar neem het risico op een verbroken vriendschap vooral en ga met deze tips in het achterhoofd voor een nieuw baanrecord.

Wat is karten?

De meeste mensen kennen het karten alleen als leuk uitje, lekker een rondje scheuren. Maar kartracing is wel degelijk een echte autosport, waar menig Formule-1 coureur zijn eerste ervaring opdeed. De karts behalen een flinke snelheid, vooral in de bochten. Een keertje kijken hoe de professionals het doen? Ga dan eens kijken bij een echte kartrace. In Nederland zijn er drie verschillende competities: Master Kart Series (MKS), het Individuele Kart Kampioenschap (IKK) en de NJIKV Cpoint Challenge (NCC).

Langste indoorbanen

Wanneer de professionals je geïmponeerd hebben met hun rijkunsten dan is het tijd om zelf eens het stuur in handen te houden. Om deze vervolgens ook nog onder controle te houden, samen met het gaspedaal, dan heb je wel wat ruimte nodig. Dit zijn de langste kartbanen van Nederland voor een stevig blokje om:

  1. Van der Ende Racing Inn, in Poeldijk, 1300 meter lang
  2. Kartfabrique, in Utrecht, 950 meter lang
  3. Indoor Karting Goes, in Goes, 800 meter lang

Langste outdoorbanen

  1. Circuit Park Berghem, in Berghem, 1080 meter lang
  2. Outdoorkarting De Landsard, in Eindhoven, 1060 meter lang
  3. Kartcircuit Pottendijk, in Nieuw-Weerdingen, 1050 meter lang

Nieuwe kick: IceKarten

Skid├┤me Rucphen heeft een geheel eigen draai gegeven aan het karten. Hier rijden de karts niet over asfalt, maar glijden ze over het ijs. Op de 3500 meter lange baan driften de karts door de uitdagende bochten. Door hun spikebanden weten ze hun weg te vinden over het spiegelgladde ijs. Dit icekarten is een hele nieuwe ervaring, zelfs voor de doorgewinterde karter. Sinds kort biedt ook Flevonice de mogelijkheid om te icekarten!

Alle kartbanen

Tips van DagjeWeg.NL:

Coronel Kartracing in Huizen en Lot66 in Mijdrecht.

De regels

Blauwe vlag: er zit een snellere karter achter je, laat hem/haar erlangs.

Gele vlag: Gevaar op de kartbaan, wees voorbereid je koers te veranderen. Rij niet meer vol gas en haal niet in.

Rode vlag: race afgebroken. De race of heat is onmiddellijk gestopt. Keer voorzichtig terug naar de pit en wees voorbereid om volledig te stoppen.

Zwarte vlag: gediskwalificeerd. Bij de volgende ronde bij de pitstraat stoppen.

Finish vlag: einde van de heat of race.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 16:47:12 · Gepubliceerd: 2014-01-06 12:43:12 - 4252