Gesneden stenen: sieraden uit vroeger tijden

Bijzondere stukken in Rijksmuseum van Oudheden |  
Nieuws door

Rijksmuseum van Oudheden heeft topstukken Geldmuseum in huis

23 januari 2014 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Het Rijksmuseum van Oudheden kreeg een collectie bewerkte (half-)edelstenen uit de oudheid, toen het Geldmuseum haar deuren sloot. De stenen zijn prima op hun plek in hun nieuwe thuis.

Het wordt een collectie van internationaal belang genoemd. Blikvanger hierbij is de 'Gemma Constantiniana' (zie de foto hierboven), een camee uit de vierde eeuw na Christus, één van de grootste cameeën uit de klassieke oudheid. De vier mooiste exemplaren zijn vanaf 15 januari in het museum te bewonderen.

Overwinning in beeld gebracht

De 'Gemma Constantiniana' wordt ook wel de 'Grote Camee' genoemd. Hij werd gemaakt naar aanleiding van de overwinning van keizer Constantijn op zijn rivaal Maxentius in 312 na Christus. De triomftocht na deze overwinning werd uitgebeeld in deze camee, en met zorg gesneden uit een grote agaat, een doorzichtige half-edelsteen.

Eeuwenoud

Ook de 'Livia Camee' en de 'Satyr' zijn te zien, net als een opmerkelijke pronkterrine, bezet met talrijke gesneden stenen. Het snijden, graveren en polijsten van edelstenen en half-edelstenen is een eeuwenoude techniek. De vier mooiste cameeën die het Geldmuseum in huis had, zijn nu te zien in Leiden.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2014-01-15 14:27:20 - 1497