1

Winterse wandeling in de Hattemse bossen

Geniet van de natuur in het historische bos rond Molecaten

Wandelen in en rond Hattem   Redactioneel door
Foto 1. Even bijkomen in de bossen tijdens een heerlijke wandeling. Foto: DagjeWeg.NL @ Grytsje Anna Pietersma

24 december 2022 bijgewerkt: 18 juli 2023 Toerisme Hattem, Gelderland Zin om naar buiten te trekken? Wij wel! De bossen bij Hattem lenen zich uitstekend voor een stevige wandeltocht. In dit historische bos ontdekken we tal van mooie plekjes, en ondertussen wandelen we ons warm. Bijkomen met koffie en chocolademelk doen we in de gezellige Herberg Molecaten!

Wandelen in het bos

Er hangt mist in de bossen. Dus: dikke sjaal om, wanten aan en de benen eronder! Kou is vandaag niet erg, we wandelen onszelf wel warm. De bossen bij Hattem lenen zich daar uitstekend voor. We lopen over smalle bospaadjes, langs kronkelende beekjes en sprengen, over heuveltjes en onder enorme beuken. Dit is prachtig!

Liever op je stalen ros door het bos? Er ligt een uitgebreide ATB-route die Hattem samen met de gemeente Heerde heeft uitgezet. Tip: leen mountainbikes bij Vadesto, ideaal voor een sportief uitje met vrienden. Ook de lange-afstandswandeling het Maarten van Rossumpad voert door Hattem.

Foto 2. Mooie bospaadjes door het bos bij Hattem. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Bos vol geschiedenis

Overal komen we stukjes geschiedenis tegen, zoals de Spaanse graven. Dit is waarschijnlijk een schans die de Spanjaarden hebben gegraven tijdens het beleg van Hattem in de Tachtigjarige Oorlog. Nu zien we een mooie verhoging in het bos. Als de mist verder wegtrekt, zien we in de verte Herberg Molecaten opdoemen, met daarnaast de oude watermolen van Molecaten.

De mooie witte molen stamt uit 1857. Het grote waterrad van wel vier meter in doorsnede draait er nog steeds zijn rondjes. En Herberg Molecaten is een heerlijke plek om uit te rusten. Deze knusse herberg staat sinds jaar en dag midden in de bossen en er starten meerdere mooie wandelroutes.

Foto 3. De watermolen van Molecaten, met in de achtergrond de herberg. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Bijkomen in de herberg

Langs een modderig pad komen we handenwrijvend binnen. Er zijn hier twee gezellige ruimtes: de Heerenkamer en de Molenkamer. De open haard brandt in de ene ruimte en in de andere kijken we door de ruiten zo het bos in. Leuk, al die oude koffers die op de 'hooizolder' van de herberg liggen.

Dit is niet alleen een fijne plek voor warme chocolademelk, je kunt er ook goed terecht voor een bruiloft in de bossen, een romantische high tea, een borrel voor de verjaardag van opa of een vergadering met extra's. Buiten zitten kan prima in alle seizoenen, door het verwarmde buitenterras. Voor de kinderen is er alle ruimte om te spelen.

Foto 4. Even bijkomen kan in Herberg Molecaten. Foto: DagjeWeg.NL

De Mariabeuk

Wij zakken lekker onderuit en krijgen een heerlijk rossig gevoel bij het vuur van de open haard. We willen nog op zoek gaan naar de Mariabeuk, een van de oudste bomen van Nederland. Wel 400 jaar oud volgens de verhalen en te vinden bij de Trijselenberg, op een plek waar enkele sprengen beginnen. Sprengen zijn niet natuurlijke beekjes, gegraven om stromend water naar het rad van de watermolen te leiden. Dat wordt straks omhoog wandelen! Ach, en wij zitten zo lekker... Nog maar een kopje koffie dan en dan weer terug het bos in!

Dagje Hattem

Zin om Hattem nog verder te verkennen? Je vindt in dit Hanzestadje onder meer en tal van gezellige eettentjes en boetiekjes.
Foto 5. Het is eventjes klimmen, maar dan zijn we bij de eeuwenoude Mariabeuk bovenop een sprengenkop. Foto: DagjeWeg.NL © Grytsje Anna Pietersma

Laatst gewijzigd: 2023-07-18 11:43:11 · Gepubliceerd: 2014-01-24 17:48:00 - 10957