1

Pittoreske straatjes, fijne terrasjes en een verborgen kasteel

Bezoek vestingstadje Hattem   Reportage door
Foto 1. Wandel door de historische stadspoort Hattem in. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

2 september 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Hattem, Gelderland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Hattem. Je komt het ene leuke straatje en terrasje na het andere tegen en aan de IJssel is het heerlijk uitwaaien. Shoppen of prachtige monumenten bewonderen, het kan er allemaal. Alle reden voor DagjeWeg.NL om een bezoek te brengen aan dit vestingstadje. Onze conclusie? Deze 7 bezienswaardigheden wil je niet missen in Hattem. En met de Veluwe om de hoek is dit een heerlijke plek voor een heel weekendje weg.

1. Het haventje

We besluiten te starten bij het haventje voor de poort, want hé: parkeerplekken! En na de autotocht is het lekker om even uit te waaien aan het water en bootjes te kijken. Er ligt ook een rondvaartboot, maar wij willen Hattem in. Vanaf deze plek valt meteen de Grote Kerk op, die boven de daken uittorent. Is de kerk zo enorm, of zijn de huisjes zo klein? We gaan het ontdekken!

Foto 2. De Grote Kerk valt meteen op als je vanaf de haven naar Hattem kijkt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

2. De Dijkpoort

We lopen Hattem binnen door een dikke middeleeuwse stadspoort: de Dijkpoort. De poort is van alle kanten een plaatje en stamt uit de veertiende eeuw. Behalve de vier torentjes, die staar er pas sinds 1908 op. We zouden best binnen een kijkje willen nemen, maar dat kan alleen op zaterdag of op afspraak. Helaas hebben we er niet aan gedacht om van tevoren even te bellen of we welkom waren. Wat wel kan is een selfie maken met de poort als pronkstuk op de achtergrond.

Foto 3. Zicht op de Dijktoren vanuit de Kruisstraat. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

3. Molen De Fortuin

We besluiten niet meteen naar het hart van de stad te lopen, maar eerst rond de buitenkant te wandelen, over de mooie stadswallen. Links van ons zien we schattige geveltjes, rechts ligt nog een deel van de groene bolwerken van Hattem.

Foto 4. Een stukje van de groene bolwerken van Hattem. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Opeens zien we molenwieken boven de daken uitsteken. Even later staan we voor Molen De Fortuin, een zwarte houten molen die elke zaterdag nog het koren maalt. Dan is de molen ook open voor bezoek en zie je met eigen ogen de zware molensteen ronddraaien.

Foto 5. Molen De Fortuin, met op de voorgrond het Anton Pieckmuseum. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

4. Hele leuke musea

Bij de molen ligt ook het Anton Pieck Museum. Daar willen we in, want we zijn fan van zijn werk. Binnen worden we op onze wenken bediend. Er hangen niet alleen schilderijen en tekeningen in zijn bekende stijl, maar een hele hoek is gewijd aan zijn etsen. Prachtig! Ze hangen rondom de etspers die Pieck gebruikte. En leuk: ze hebben zijn werkplek hier weer opgebouwd!

Foto 6. Genieten van het werk van Anton Pieck in het Anton Pieck Museum. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Om de hoek komen we bij het Voerman Museum. We lopen er bijna voorbij, maar zien gelukkig op tijd het naambordje. Ook dit museum vinden we erg de moeite waard. Prachtige schilderijen van Jan Voerman senior en de bekende illustraties van Jan Voerman junior, maar ook allerlei archeologische vondsten. Met als achtergrond het authentieke interieur van de twee historische huizen van het museum.

Foto 7. Kunst en historie in het Voerman Stadsmuseum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Misschien wel het bekendste museum van Hattem is het Nederlands Bakkerijmusem. Het is niet alleen het grootste bakkerijmuseum van Nederland, maar ook populair vanwege de hilarische demonstraties die de bakkers geven. En het ruikt er heerlijk, want er wordt van alles gebakken. Onder andere poffertjes in de ouderwetse poffertjessalon, mmmm!

Foto 8. Poffertjes in de poffertjessalon van het Nederlands Bakkerijmuseum. Foto: Nederlands Bakkerijmuseum

5. Gezellige terrasjes

Waar we ook van houden is even een terrasje pikken. Daarvoor zijn we in Hattem helemaal aan het juiste adres. Het stikt er namelijk van de leuke horeca en gezellige terrasjes! Van verborgen terrassen in tuinen achter oude muren tot de gezellige drukte in de Kruisstraat en op de Markt. Biertje? Of toch maar een kopje thee? Met wat lekkers erbij natuurlijk. We zijn tenslotte een dagje uit.

Foto 9. Terrasjes in de Kruisstraat en op de Markt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

6. Het Kerkplein

Als we verder de Markt oplopen besluiten we een rondje om de Grote Kerk te lopen. Opeens is de drukte verdwenen. We wandelen tussen de kerk en prachtige witte huisjes en proberen elk detail te zien. Wat een heerlijke sfeer! Op het moment dat wij daar zijn is er verder vrijwel niemand. En voelen we ons helemaal terug in de middeleeuwen.

Foto 10. Het idyllische Kerkplein. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

7. Shoppen in schilderachtige straatjes

Het Kerkplein is niet de enige plek waar we ons even terug wanen in het verleden. Hattem barst van de authentieke straatjes, sfeervolle hoekjes en historische gevels. En achter veel van deze gevels schuilen hippe kledingshops, bonbonateliers waar het water je in de mond loopt en nog veel meer leuke winkels. Daar kunnen we geen weerstand aan bieden. Maar we kijken toch vooral heel veel rond. Naar de gerestaureerde pakhuisjes. De trapgevel aan het eind van een straatje. Een oud stukje stadsmuur. En onverwachte poortjes. Geen wonder dat zoveel kunstenaars zich lieten inspireren door Hattem!

Foto 11. De authentieke historische straatjes van Hattem brengen je even terug in de tijd. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Leuk weetje: de kooi van Dikke Tinne

Tijdens onze dwaaltocht door Hattem komen we ook een grote houten kooi tegen. Huh? Het blijkt een replica te zijn van de kooi die in één van de torens van het kasteel van Hattem hing. Dit kasteel was niet groot, maar wel indrukwekkend. Het had de dikste muren van alle kastelen in Nederland; de muren van de twee hoofdtorens waren zelfs zeven meter dik! Vandaar de volksnaam Dikke Tinne. De kooi vind je op het Tinneplein, waar het kasteel ooit heeft gestaan. Je ziet er nog resten van oude muren en de contouren van een toren. Ook het oude voorhof is overgebleven, het is nu een restaurant.

De kooi speelt een rol in het Dikke Tinne Festival, dat begin september plaatsvindt. Dan is Hattem een dagje terug in de middeleeuwen en is er onder andere een heel straattheaterspektakel te zien rondom de eerste gevangene in de kooi: Jan van Wassenaer.

Foto 12. De kooi staat waar ooit het kasteel van Hattem stond. Op de contouren van de dikke toren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 13. Wandel door de historische stadspoort Hattem in. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:01:46 · Gepubliceerd: 2022-09-01 14:38:44 - 5098