Dansende vormen in Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Tentoonstelling Maria Blaisse opent in Enschede

9 februari 2014 Cultuur Enschede, Overijssel De rubberen binnenband van een auto vormt al tientallen jaren de inspiratiebron voor kunstenares Maria Blaisse. Wat ze daar allemaal mee kan? Dat is vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum Twenthe. De tentoonstelling gevuld met onder meer hoeden, tassen en kostuums opent feestelijk met een concert en gratis drop!

De kenners noemen haar 'the quiet achiever of Dutch design'. Van de verschillende kunstdisciplines trekt vormgever en beeldend kunstenaar Maria Blaisse zich niets aan: zij doet het gewoon allemaal! Hoe groot haar diversiteit is, is te zien in de tentoonstelling Maria Blaisse. The Emergence of Form van het Rijksmuseum Twenthe. Kostuums, hoeden, laarzen, glas en architectonische structuren: de expositie laat alle kanten van Blaisse zien. En hoe verschillend alle werken ook zijn, ze kennen allemaal één inspiratiebron: de rubberen binnenband van een auto. Door de band open te snijden krijgt de Nederlandse Blaisse steeds nieuwe inspiratie. En dat uit zich op hele bijzondere wijze.

Maria Blaisse (8 mei 1944) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar kunstwerken kun je overal tegenkomen: in het theater, op de catwalk of in het museum. Design, kunst en mode, Blaisse werkt dwars door alle scheidslijnen heen. Met haar werk won ze diverse prijzen zoals de Emmy van Leersumprijs voor toegepaste kunst, de Design Preis Schweiz en de Rotterdamse designprijs.

Dansende kunstwerken

De laatste jaren experimenteert Maria Blaisse namelijk met bamboe. Ze maakt hiervan uiteenlopende structuren. Deze werken staan niet stil om bewonderd te worden, nee, ze komen in beweging. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom dan naar de opening van de tentoonstelling op 9 februari. De hele middag staat de Twentse Salon, een zondagmiddagprogramma van het museum, in het teken van de nieuwe expositie. Op het voorplein van het museum begint het al, want geïnspireerd door de binnenband van een auto, krijgen bezoekers hier trekdrop aangeboden. Verder staat er een debat op het programma, een concert en een dansvoorstelling gebaseerd op de bamboestructuren van Blaisse. De kunstenares is zelf ook aanwezig voor een gesprek met Josien Beltman, hoofd publieksactiviteiten van het museum. Een interessante zondagmiddag!

Bezoekersinformatie

Maria Blaisse. The Emergence of Form..
Van 9 februari tot en met 31 augustus 2014.
Toegang: € 9,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-02-06 14:14:11 · Gepubliceerd: 2014-02-06 10:54:08 - 416