Hapje vlees uit het laboratorium

Museum Boerhaave: 500 jaar uitvindingen |  
Nieuws door

Eerste hamburger van kweekvlees te zien in Museum Boerhaave

17 februari 2014 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland De pers stond er met haar neus bovenop toen de eerste hamburger van kweekvlees tevoorschijn kwam. In Museum Boerhaave mag iedereen dit in een laboratorium gekweekte stukje vlees van dichtbij bekijken. Is dit het eten van de toekomst?

Het zal voorlopig nog niet op ons bord liggen, maar het eerste stukje gekweekt vlees ligt al wel in de vitrine. Bezoekers van Museum Boerhaave in Leiden kunnen deze bijzondere kweekburger tot en met 13 april van heel dichtbij bekijken. Onderzoekers bedachten een manier om van een heel klein stukje spier van een koe een groter stuk vlees te kweken. Een manier om wellicht in de toekomst het voedseltekort op te lossen en de productie van vlees een stuk minder intensief te maken. En we hoeven er geen koeien meer voor te slachten! Eén kweekburger is afgelopen zomer voor de camera opgegeten, maar een tweede burger is geplastineerd. Deze burger ligt nu in Museum Boerhaave.

Innovatie in Museum Boerhaave

Museum Boerhaave kan als geen ander laten zien hoe Nederland in het verleden al bezig was met vernieuwende concepten. Uit verschillende laboratoria haalde het museum voorwerpen om te laten zien hoe de wetenschappers tot dit soort ontdekkingen komen. Binnenkort opent Boerhaave een nieuwe tentoonstelling Food of the future, met de kweekburger als grote ster.

Voorjaarsvakantie in Museum Boerhaave

Kinderen kijken hun ogen uit in Museum Boerhaave. In de voorjaarsvakantie mogen ze mee in het Rondje Wetenschap om skeletten te bestuderen en de stand van de sterren te meten. En als echte wetenschappers mogen ze zelf proefjes doen! In de workshops, die dagelijks op het programma staan, brouwen ze vervolgens hun eigen hoestdrank.

Laatst gewijzigd: 2014-02-17 13:09:25 · Gepubliceerd: 2014-02-17 09:31:09 - 177