1

Weekend vieren in vrijheid

Vier bevrijdingsdag! Redactioneel door

archief oud artikel 2 mei 2014 Toerisme Dit weekend vier je in vrijheid, met extra festiviteiten rondom Bevrijdingsdag en Dodenherdenking. Maar ook voor de andere dagen zijn er leuke tips, zoals in alle vrijheid ontbijten in de natuur, rond rijden op een Trikke, of een ritje in de Museumstoomtram.

Ontbijten in de natuur

Wat is er heerlijker dan buiten eten? De IVN vindt dat ook en heeft speciaal voor vroege vogels iets leuks bedacht: begin de dag goed met het IVN Natuurontbijt! Ook dit weekend kun je op diverse plaatsen in het hele land aanschuiven bij een ontbijt in het grootste pretpark van Nederland: de natuur! De ontbijtjes bestaan zoveel mogelijk uit lokale en biologische producten en op sommige locaties is er van te voren en/of achteraf een excursie.

IVN Natuurontbijt, onder meer op zaterdag 3 mei en zondag 4 mei, vanaf 8:00 uur. Ontbijt start om 9:00 uur.
Op diverse locaties door het hele land, bekijk hier het overzicht.
Tickets vanaf 1,50 euro.

Tijdreizen en gratis uitjes met Museumstoomtram

Ben je nog niet bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik geweest? Daar is dit laatste weekend van de meivakantie een programma vol gratis extra activiteiten! Kruip in de huid van de stoomtrammensen tijdens een speurtocht, stook het vuur in de locomotief of breng een koffer naar de juiste persoon! Met een historische autobus kun je een (gratis) bezoekje brengen aan Imkerij de Bijenstal, het Stoommachinemuseum en Kasteel Radboud. Er is hier een 'tulpengarantie': langs het spoor zie je ook dit weekend nog de kleurenpracht van de bloeiende tulpen op de stations Hoorn en Wognum.

Extra activiteiten bij de Museumstoomtram.
Van 10:00 uur tot 18:00 uur geopend. Kijk voor de vertrektijden van de stoomtram op de website.
Entree: 18,00 euro voor volwassenen en 14,00 euro voor kinderen. Alle extra activiteiten zijn dit weekend gratis.

033Fotostad - Activiteiten en Trikke Tour

Amersfoort barst deze weken van de foto's, tijdens 033 Fotostad. Op allerlei plekken vind je de mooiste foto's en er is van alles te doen in deze mooie stad. Als je geen zin hebt om te lopen van ene naar de andere locatie, kun je zondag 4 mei meedoen met de Trikke-tour van My Trik. Met elektrische driewielers verken je de stad en verplaats je je op een relaxte manier tussen de exposities. Er kunnen minimaal vier en maximaal vijftien personen meedoen. Voor degene die de Trikke te avontuurlijk vindt, biedt My Tandem tandems aan.

Trikke Tour langs 033 Fotostad
Zondag 4 mei, start om 13:30 uur op de Stadsring 181. Duur: twee uur.
Kosten: 25,00 per persoon, inclusief koffie en gebak en een kijkje bij de expositie van Ikiwi. Opgeven via 033mytrik@gmail.com.

Bekijk de agenda van 033 Fotostad 2014

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet

Zondag 4 mei is het de Nationale Dodenherdenking. Dat wordt heel concreet in onder meer Amsterdam, Den Haag, Elburg, Tilburg en Groningen. In Amsterdam openen tientallen huizen hun deuren tijdens het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. Zondag worden er kleinschalige herdenkingen gehouden in huizen van waaruit de joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Zondag en maandag staan de huizen centraal waarin verzet werd georganiseerd. De verhalen uit de oorlog komen zo heel dichtbij.

Open Joodse Huizen, in diverse steden door het land. Overzicht van alle deelnemende steden en het bijbehorende programma
In Amsterdam: start in Betondorp, Brink 45. Ook Het Koninklijk Paleis op de Dam opent haar deuren op 5 mei.
Zondag 4 mei en maandag 5 mei van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: gratis, tenzij anders aangegeven. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen en huizen waar reserveren verplicht is.

Theater na de Dam

Het wordt steeds meer een traditie: na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, gaan in het hele land de deuren van theaters open. Theater Na de Dam begint om 21:00 uur en brengt voorstellingen die gelinkt zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Met medewerking van onder meer Leonie Jansen, Hadewych Minis, het Noord Nederlands Toneel, Hotel Modern, Freek & Hella de Jonge en de Nationale Opera. Theater Na de Dam geeft een kunstzinnig vervolg aan de herdenking op de Dam in Amsterdam. Door theater worden verhalen en perspectieven verbeeld en komt geschiedenis tot leven. In onder meer Schagen, Almere en Utrecht zijn speciale voorstellingen voor jongeren.

Theater Na de Dam, in het hele land voorstelling na de Dodenherdenking
Zondag 4 mei, vanaf 21:00 uur.
Entree: verschilt per locatie.

Laatst gewijzigd: 2014-05-02 09:56:54 · Gepubliceerd: 2 mei 2014 - 446