1

Willemsoord viert verjaardag met heel veel zeilschepen

Zeilfan? Kom naar de Clipper Round The World Yacht-race!

Vier de 200e verjaardag van Willemsoord mee! Nieuws door

archief oud artikel 2 juli 2014 Toerisme Den Helder, Noord-Holland Willemsoord was vroeger een grote en bekende scheepswerf. Maar tegenwoordig kun je er veel meer doen! Toch ruik je de historie nog overal. Niet gek: de werf bestaat dit jaar 200 jaar. De hele zomer zijn er activiteiten, met als hoogtepunt de feestweek in juli.

Grote klipperrace

Het grote feest barst los van 2 tot en met 10 juli met de Clipper Round the World Yacht-race. Een bijzonder evenement, waarbij de haven tussenstop is voor de langste amateurzeilrace van de wereld. Al die schepen die Den Helder komen binnen varen... dat moet je zien! De aankomst is woensdag 2 en donderdag 3 juli, zaterdag 5 en zondag 6 juli kunnen zeilfans genieten van het gezicht van de prachtige zeilschepen en heel veel activiteiten. De vloot neemt deel in ‘in shore races' en het hoogtepunt is de spectaculaire 'Race restart' op donderdag 10 juli met een zeilparade voor de kust.

Agenda voor augustus

Het feest gaat door in augustus, van 1 tot en met 3 augustus, als het 40-jarig jubileum gevierd wordt van de Landelijke Vereniging van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Naar verwachting komen 150 tot 200 schepen het jubileum opluisteren. Op 2 en 3 augustus zijn er allemaal 'oude ambachten' te zien en ook straattheater.

Visserijdagen

De jaarlijkse Visserijdagen worden gehouden op 17 en 18 augustus. Tien shantykoren laten de hele dag hun zeemansliedjes (shanties) horen. Museumschip de Schorpioen fungeert als extra podium, net als de kotter Noorderhaaks. Bijpassende muziek in een prachtig decor!

Wat is er te doen op Willemsoord?

Willemsoord is een heel complex, waar je musea vindt, zoals het Marine Museum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Er is een kinderspeelparadijs, bioscoop en nautisch kwartier, horecagelegenheden, een scheepshelling met een historische scheepswerf. Niet voor niets een Rijksmonument!

Een lesje geschiedenis

Willemsoord was vroeger een scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Ze kreeg haar naam in 1814, de werf werd toen in opdracht van Koning Willem I gebouwd. In 1811 ging Jan Blanken Jansz. in opdracht van Napoleon verder met Willemsoord: het was toen de grootste marinebasis met werf van Nederland. Nu is het een aantrekkelijke toeristische en recreatieve locatie, met het motto ‘Den Helder Kust de Zee'.

Laatst gewijzigd: 2014-07-02 14:34:15 · Gepubliceerd: 2 juli 2014 - 878