Amsterdam: de favorieten van Stevo

Eropuit in Amsterdam |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Het leukste dagje uit in Amsterdam volgens een local

18 juni 2014 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Stevo Akkerman werkt al jaren als journalist in Amsterdam. De stad fungeert dan ook als decor in zijn roman 'De inboorling'. Hij woonde begin jaren negentig in Praag en komt als buitenlandredacteur op allerlei interessante plekken; maar als hij in Amsterdam is, is hij thuis. En nu deelt hij zijn Amsterdamse favorieten!

Wie?

  • Naam: Stevo Akkerman
  • Leeftijd: 50 jaar
  • Plaats: Amsterdam

Wat moet je gezien hebben in Amsterdam?

"De setting is on-Nederlands, maar het uitzicht kan niet Amsterdamser: vanuit de skylounge van het DoubleTree-hotel op het Oosterdokseiland kijk je uit op de Nicolaaskerk en de rest van de oude stad. Vooral 's avonds een belevenis en 's zomers voorzien van terras. Oosterdokseiland is een nieuw stukje stad naast het Centraal Station, waar ook de prachtige Openbare Bibliotheek (OBA) is gevestigd: zeker de moeite waard om even van te binnen te bekijken."

Wat is je favoriete restaurant?

"Waar je het lekkerst kunt eten in Amsterdam weet ik niet – er zijn zoveel mogelijkheden dat ik niet durf te kiezen. Maar ik weet wel dat je in EYE, het filmmuseum aan de Noordzijde van het IJ, de beste plek hebt. Je gaat er met de pont naar toe en geniet eerst van het gebouw zelf. Vervolgens geniet je binnen van het goede eten, terwijl je aan de andere kant van het raam de schepen aan je voorbij ziet trekken. En dan draaien hier ook nog films en zijn er exposities."

Waar drink je het lekkerste biertje?

"Amsterdam kent verschillende stadsbrouwerijen die elk hun eigen bier produceren. Probeer vooral De Prael, vlakbij de Oude Kerk en midden op de Wallen. De eigen bieren van De Prael zijn vernoemd naar zangers en zangeressen van het levenslied. Mijn favoriet is de Willeke, 'een stralend blond bier voor de donkere dagen', met een alcoholpercentage van 7,5 procent. Ook heel geschikt voor niet-donkere dagen, als je het mij vraagt. Het proeflokaal vind je aan de Oudezijds Armsteeg 26. De Prael participeert in de Werkleerschool, dus als bierdrinker draag je indirect bij aan dit werkgelegenheidsproject."

Wat mag je echt niet missen in Amsterdam?

"Rond het Spui laat Amsterdam zich van zijn intellectuele kant zien. Het plein biedt op vrijdag plaats aan een boeken- en op zondag aan een kunstmarkt. De Universiteit van Amsterdam is er aanwezig, er zijn boekhandels en, niet geheel onbelangrijk, mooie cafés. Ga voor een goede koffie en Europese allure naar Café Luxembourg – ook zeer geschikt voor de sport van het mensenkijken. Ben je hier toch, ga dan ook even naar het Begijnhof. Vanaf het plein geeft een onopvallende deur toegang tot deze stadsoase, waar nog altijd alleen vrouwen mogen wonen - al hoeven ze geen nonnen meer te zijn."

Favoriete plekje?

"Voor de mensen die hier liggen, is het de laatste rustplaats, maar Huis te Vraag heeft ook de levenden het nodige te bieden. De begraafplaats aan de Rijnsburgstraat (Amsterdam-Zuid) is een plek van stilte in de stad, en ook een klein park, waar de tijd een heel ander tempo lijkt te hebben dan buiten het hek. Filmmaakster Barbara den Uyl maakte hier de documentaire De klimop rouwt nog steeds (2007)."

Wat moet je zeker ondernemen?

"Fietsen! Het is het beroemdste, wat sommigen betreft het beruchtste fietspad van Nederland: de doorgang onder het Rijksmuseum, die de architectonische mogelijkheden voor de renovatie danig belemmerde. Ik rijd er dagelijks opgetogen doorheen – wel oppassen voor de toeristen die het verschijnsel fiets niet kennen en denken dat iets alleen gevaarlijk is als het lawaai maakt – en verzuim nooit een blik te werpen op mijn favoriete spreuk: 'Onnut en ijdel is wijsneuze kakeling'."

De redactie van DagjeWeg.NL is benieuwd naar jouw favorieten! Ook je favoriete spots delen? Mail naar redactie@dagjeweg.nl en wie weet sta jij binnenkort ook op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2014-06-11 14:18:39 - 7975