Daarom is de Van Nelle Fabriek werelderfgoed

Ontdek dit 'gedicht in staal en glas'

UNESCO Werelderfgoederen in Nederland Nieuws door
Foto 1. De fabriek werd in de jaren '20 gebouwd en was heel vooruitstrevend voor z'n tijd. En vandaag de dag genieten we daar nog steeds van. Foto: Jonna Arendse

19 augustus 2021 bijgewerkt: 24 januari 2022 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Van Nelle? Dat is toch van die koffie? Klopt, maar Van Nelle is nog veel meer. De voormalige fabriek waar thee, koffie en tabak werd geproduceerd is een opvallend gebouw met prachtige werkruimtes. Zo bijzonder, dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Lees en kijk snel waarom!

Rotterdam Architectuurstad

Het is geen toeval dat de bijzondere Van Nelle Fabriek, voorbeeld van het Nieuwe Bouwen dat begon in de jaren '20, juist in Rotterdam staat. Burgemeester Aboutaleb noemde Rotterdam 'onbetwist dé architectuurstad van Nederland'. Het fabriekscomplex bestaat uit aaneengeschakelde gebouwen en was zijn tijd ver vooruit. Toen het klaar was werd het door andere architecten 'het mooiste schouwspel van de moderne tijd' genoemd en 'een gedicht in staal en glas'. En dat is het ook met zijn enorme wanden van glas en staal.

Met oog voor de arbeiders

Architecten Leendert Van der Vlugt en Johannes Brinkman ontwierpen samen met constructeur Jan Wiebenga de 'ideale fabriek' voor Van Nelle: functioneel, mooi én open. Doordat het daglicht naar binnen valt werkten de arbeiders veel fijner. Een wens van directeur Kees van der Leeuw die een efficiënte en gezonde werkomgeving voor de arbeiders wilde. En in die tijd was het niet vanzelfsprekend dat daarover werd nagedacht! De bouw vond plaats tussen 1927 en 1930.

Universele waarde

Dit bijzondere gebouw kreeg in juni 2014 officieel de status van Unesco Werelderfgoed. Dat betekent dat de universele waarde van het pand erkend is en op papier staat. Tegenwoordig wordt er geen koffie, thee en tabak meer geproduceerd, maar is het een inspirerende omgeving waar meerdere bedrijven hun kantoor in hebben. Verder worden er regelmatig evenementen in georganiseerd.

Kom zelf kijken

Wil je het gebouw met eigen ogen bekijken? Dat kan, maar niet zomaar. Omdat er overdag gewerkt wordt, is het gebouw beperkt toegankelijk. Gelukkig organiseert UrbanGuides samen met het Chabot Museum elke zaterdag en zondag een instaptour. Of kom langs tijdens de Open Monumentendag in het tweede weekend van september en op de Dag van de Architectuur in het laatste weekend van juni.
Foto 2. Een kijkje in de hedendaagse kantine. Foto: Jonna Arendse
Foto 3. Chroom, kleur en vooral veel daglicht zelfs in de hallen en trappenhuizen. Foto: Jonna Arendse

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 16:09:14 · Gepubliceerd: 2014-07-09 17:36:34 - 11044