Pas op voor pissende tijgers

Dierenontdekkingstocht bij Landgoed Hoenderdaell |  
Reportage door
Foto 1. Dit Pinché-aapje liet zich mooi fotograferen. Foto: Grytsje Anna Pietersma

Een bos vol dieren op Landgoed Hoenderdaell

14 juli 2014 Toerisme Anna Paulowna, Noord-Holland Een aanrader, zo vonden de bezoekers van DagjeWeg.NL al. Landgoed Hoenderdaell lokte ons naar het verre Anna Paulowna voor een ontdekkingstocht door een bos vol dieren. En wat begon als een veredelde kinderboerderij bood ons zelfs een ontmoeting met leeuwen en tijgers.

De borden langs de weg die naar Landgoed Hoenderdaell leidt zijn veelbelovend. We zien tijgers, beren en leeuwen en verheugen ons al op een dierentuin van formaat. Verscholen in het bos begint een bezoek aan het dierenpark bij een eenzame kassa met daarnaast een veld vol boerderijdieren. De rest is nog onzichtbaar en we besluiten maar gewoon de route te volgen. Deze leidt ons langs allerlei verblijven met eerst vooral vogels en apen. Leuk is het apeneiland, waar ringstaartmaki's vrijelijk rondlopen. "We hebben er geen een gezien", vertelt een echtpaar ons, ietwat teleurgesteld. "Maar laatst zat het hele bos er vol mee hoor", voegt de man er nog aan toe. Twee keer per dag kunnen bezoekers toekijken bij het voeren van deze aansprekende diertjes.

DagjeWeg.NL toert de zomer door. Heb jij een leuke uittip? Deel hem met de redactie! Of ben je een leuk dagje uit? Maak een selfie en plaats deze op Facebook met #DWelfie en win leuke prijzen!

Op zoek naar de 'wilde' dieren

Na het apeneiland wandelen we stevig door, want waar zijn die leeuwen nou? Onderweg staan we al vlot oog in oog met exotische bewoners: pelikanen, paradijsvogels en flamingo's. En dan, de ontmoeting met het eerste 'wilde' dier van Landgoed Hoenderdaell. De wolf! In een ruim verblijf drentelen wat woeste wolven rond. Aan het hek een paar enthousiaste kinderen die al grommend indruk proberen te maken op de dieren. Wij wandelen verder, op naar Boyana en Boko. Wie dat zijn? Twee andere woeste, maar toch ook wel heel knuffelige, bewoners van het dierenpark. De twee bruine beren liggen op deze warme dag gebroederlijk naast elkaar, slechts een meter verwijderd van het hek. Wij hebben een prachtig zicht op deze mooie dieren, die gered zijn uit een fokstation in Bulgarije. In Anna Paulowna leiden ze zichtbaar een veel beter leven.

Roofvogelshow met gieren en zeearenden

Aan het einde van de route wacht het hoogtepunt. We lopen het terrein van Stichting Leeuw op, waar een gier rakelings langs ons scheert. Valkenier Karel zit midden in zijn roofvogelshow (iedere dag om 12:00 uur en 15:00 uur)! Verderop wachtten enkele zeearenden op hun optreden en op de tribune duiken bezoekers ineen als de gier laag over hen heen vliegt. De aanwezige kinderen genieten zichtbaar van de spannende show. Wij zoeken de spanning bij de tijgers, die we door gaten in het hek ongezien kunnen bespieden. De omheining is op deze gaten na helemaal dicht om de tijgers te beschermen tegen de loerende ogen van de mens. Hiermee wil Stichting Leeuw het typische dierentuingedrag van het rusteloos heen en weer lopen langs het hek tegengaan.

Pissende tijgers

We kijken kort binnen in het gebouw van Stichting Leeuw waar de airco op volle toeren draait. Binnen, in een soort paardenbak, zitten nog twee leeuwen. In de koelte van dit verblijf hebben zij nog de energie om wat te ravotten en ze halen fiks naar elkaar uit. Een boeiend schouwspel wat ons, ondanks de bedompte geur binnen, toch nog een tijdje staande houdt. Buiten lopen we om de tijgerverblijven nog een rondje. We loeren nog door wat gaten, tot we een waarschuwing krijgen van andere bezoekers. "Pas op hoor, ze pissen er zo door heen", vertelt een echtpaar ons. "Net ook, ik kon m'n hoofd net op tijd wegtrekken." Met deze waarschuwing in ons achterhoofd besluiten wij dat het genoeg is voor vandaag. Snel naar de uitgang voor een drankje bij Brasserie Veer. Maar eerst nog een eindje lopen...

Stichting Leeuw

Het centrum van Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell is een groot opvangcomplex voor katachtigen. De dieren blijven hier niet, maar worden hier voorbereid op een leven in het (semi)wild. Het binnenverblijf waar wij de twee leeuwen zagen ravotten is een trainingsparcours waar ze leren te jagen op hun eten. Stichting Leeuw werkt aan de opbouw van grote parken in de landen waar de dieren vandaan komen. De bedoeling is dat zij hier uiteindelijk een nieuw leven krijgen.
Foto 2. De felgekleurde ara's vallen meteen op in het bos. Foto's: Grytsje Anna Pietersma
Foto 3. Allerlei aapjes genieten van de exotische warmte in hun verblijf.
Foto 4. Ook kaaimannen gedijen goed bij de hitte.
Foto 5. Twee statige kroonkraanvogels.
Foto 6. Boyana en Boyko leiden een ontspannen leven op Landgoed Hoenderdaell.
Foto 7. Valkenier Karel zit midden in zijn roofvogelshow.
Foto 8. Een beetje privacy voor de tijgers van Stichting Leeuw.

Laatst gewijzigd: 2017-10-03 11:52:02 · Gepubliceerd: 2014-07-10 17:00:19 - 4631