1

Met laarzen aan op avontuur in De Wieden

Ga met kinderen de natuur in en neem het Laarzenpad

Bezoekerscentrum De Wieden Reportage door
Foto 1. De Wieden is een heerlijke groene plek, en roept erom om onderzocht te worden. Laarzen aan en gaan! Foto: DagjeWeg.NL.

21 maart 2020 Toerisme Sint Jansklooster, Overijssel Je voelt het op je klompen aan: om dit pad te lopen, trek je je laarzen aan! Het Laarzenpad is één van de leuke activiteiten in de natuur die beginnen bij Bezoekerscentrum De Wieden. Zowel voor kinderen als voor volwassen is hier van alles te beleven. Het Laarzenpad is extra leuk voor kinderen, omdat ze hier heerlijk op ontdekkingstocht kunnen gaan. Dus trek allemaal de laarzen aan en ga net als wij op avontuur!

Leuk voor kinderen

Het Laarzenpad is 3,5 kilometer lang en daardoor goed met kinderen te lopen. Bij mooi weer zijn laarzen iets minder noodzakelijk, maar als het net regent of geregend heeft, kan het pad wat modderig zijn. Dat is natuurlijk het leukste!

Mooie plek voor vogelliefhebbers

Vanaf Bezoekerscentrum De Wieden - waar het overigens ook erg leuk is om even te snuffelen - lopen we langs een prachtige tuin met bloemen en bijzondere plantensoorten en een gezellige theeschenkerij, waar een ander wandelpad begint: het vlonderpad. Deze is een kilometer lang, ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en het hele jaar open. Bij het uitkijkpunt zijn van mei tot en met juli broedende zwarte sterns te zien. Maar in het natuurgebied zijn nog veel meer vogels te spotten, zoals de watersnip, wulp, kleine karekiet, boomvalk, rietzangers, koekoek, blauwborst, ijsvogel en bruine kiekedief. Het gebied is dan ook aantrekkelijk voor vogelaars. Bij de theeschenkerij zit een terras waar vandaan we prachtig kunnen uitkijken over het natuurgebied.

Wandeling vol uitdagingen

Als we langs een speeltuintje en picknickbank over een houten hangbrug gaan, zien we het begin van het Laarzenpad. Het pad loopt echt dwars door de natuur. Daarom is het in het broedseizoen gesloten is, zodat de vogels rustig kunnen broeden. Al gauw komt onze eerste uitdaging in zicht: proberen een waterpoeltje over te komen. Gelukkig ligt daar een vlot, waar maximaal vier personen op kunnen. Dat durven wij aan! Met behulp van de touwen trekken we onszelf naar de overkant. Vervolgens gaan we het riet door. De waterschrijvers dansen over het waterstroompje aan onze linkerkant. We komen onderweg nog drie pontjes en veel enthousiaste kinderen tegen. Het is niet alleen een wandelpad, maar het lijkt ook wel een soort speurtocht: je weet niet wat je achter de volgende bocht tegenkomt!

Feestje in de natuur

Wie goed speurt en een beetje geluk heeft, kan hier ook de otter, boommarter, grote vuurvlinder en de gevlekte wietsnuitlibel tegenkomen. Het Laarzenpad kan zelfstandig gelopen worden. Bij het bezoekerscentrum kunnen kinderen ook hun verjaardagsfeestje vieren, vaartochten maken, de watertoren in Sint-Jansklooster bezichtigen, met een natuurgids mee de natuur in en met een schepnet waterdiertjes zoeken. In elk seizoen is er dus genoeg te spelen en ontdekken in natuurgebied De Wieden! De ene keer zonder, de andere keer met laarzen aan.

Foto 2. Trekken maar! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2020-03-17 12:37:23 · Gepubliceerd: 21 maart 2020 - 11907