1

Een enerverende kitebuggy clinic op het strand van Ouddorp

Blokarten in Ouddorp   Reportage door
Foto 1. Volg een clinic van Natural High en je schiet in een kitebuggy of blokart over het strand. Foto: DagjeWeg.NL.

11 april 2023 Sport Ouddorp, Zuid-Holland De wind trekt al aan als we het terras van Beachclub Natural High op stappen. Voor ons strekt het strand van Ouddorp zich uit, haast onweerstaanbaar door het oplichtende zand in de uitbundige zonnestralen. Nog even wachten en dan mogen we! Met een kitebuggy van Natural High laten we de wind en het strand ons in vervoering brengen.

Niet blokarten, wel kitebuggyen!

Al blaast de wind ons al flink in de haren, voor blokarten is de windkracht nog niet voldoende. Daarom switcht de instructrice van Natural High snel naar een ander vervoersmiddel: de kitebuggy. Geduldig luisteren we naar haar uitleg, gevuld met zaken die we vooral uit ons hoofd moeten laten. "Niet je voeten uit de buggy gooien, niet aan de lijn trekken, want dan ben je zo een vinger kwijt." Opeens voelen we ons roekeloos en onbedachtzaam, denkend dat we een vooral leuke activiteit gaan ondernemen. Gelukkig blijkt dat het wel te zijn! Op ontspannen wijze gaan we aan de slag met de kites, zodat we straks in de buggy razendsnel vooruit schieten. Tenminste, dat is de bedoeling...

Foto 2. We luisteren aandachtig naar de instructies. Foto: DagjeWeg.NL.
Ook eens proberen? Boek een clinic kitebuggyen of blokarten bij Natural High in Ouddorp!

Een ontspannen instructie

Nadine, de instructrice, legt stap voor stap uit hoe het kitebuggyen in zijn werk gaat. We beginnen met het gebruiksklaar maken van de kite en proberen die vervolgens omhoog en onder controle te krijgen. De buggy's blijven voorlopig werkeloos bij het startpunt staan, want daar zijn wij, beginners, nog lang niet aan toe. Van twaalf uur manoeuvreren we de kite naar negen uur, weer naar twaalf uur en dan naar drie uur. Onderweg vangt de kite op bepaalde punten opeens een flinke stoot wind, een flinke ruk aan de armen en we schieten zo een metertje door het zand. Hakken in de grond en trekken maar! Het hoog houden van de kite blijkt best een uitdaging te zijn. Maar wel een hele leuke!

Foto 3. Niet te hard sturen, want de kite stort zo weer neer. Foto: DagjeWeg.NL.

Wandelen met je kite aan het lijntje

Na wat oefenen met de kite roept Nadine ons terug voor een volgende instructie. We leren hoe we straks met de buggy een bochtje moeten maken. De kite is dan onze motor, die vooral goed in de wind moet blijven. Wandelen van links naar rechts, maar de 'crab walk' is uit den boze. Eerst moet de bar horizontaal, dan draait het lichaam naar de andere kant en vervolgens draai je de kite mee. Met de voeten nog plat op het zand voelen we ons al ware profs. Moeiteloos wandelen we met de kite aan het lijntje van links naar rechts. Kom maar op met die buggy, dit is kinderspel.

Foto 4. Iedereen bijt zich vast in het echte werk: rijden met een kitebuggy. Foto: DagjeWeg.NL.

Het echte werk: kitebuggyen over het strand

En dan mogen we eindelijk. Het uitgezette parcours lijkt klein, denken we op dat moment nog overmoedig. De buggy staat met het wiel in de wind en met de kite gepositioneerd op twaalf uur stappen we langzaam achteruit. Plof, eindelijk even zitten. En dan voetjes intrekken en die op het 'stuur' van de buggy plaatsen. Kite in positie, wiel vooruit draaien en dan.... staan we nog steeds stil. Hoe gemakkelijk het ook lijkt, dat kitebuggyen is werkelijk een kunst. Met wat begeleiding draait de kite wel in de juiste richting en daar gaan we. Plotseling maakt de kite wel heel rap snelheid en wat angstig trekken we aan de bar. Fout! Daar ploft de kite neer en trekt razendsnel de verkeerde kant op. We laten de bar lichtelijk in paniek vallen en zo eindigt de eerste poging halverwege het parcours.

Foto 5. Daar gaan we! Foto: DagjeWeg.NL.

Oefening baart altijd kunst, ook in een kitebuggy

Steeds opnieuw laten we de kite op, ontwarren we alle lijnen en stappen vol goede moed in de buggy. We rijden steeds langer en weten zelfs met een succes een bochtje te maken. Het gevoel van de voortsnellende buggy op de kracht van de wind en het onder controle houden van de kite is verslavend. We kunnen wel blijven rijden. Helaas zit de clinic er na twee uur op en pakken we de buggy op om deze terug te slepen naar de Beachclub. Moe en voldaan bestellen we een flinke portie friet op het terras en genieten na in het zonnetje. En weer thuis vinden we nog een souvenir aan dit enerverende dagje strand: het halve strand van Ouddorp in onze schoenen.

Meer leuke activiteiten op het strand

Foto 6. Powerkiten op het strand. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-04-11 09:51:38 · Gepubliceerd: 2014-08-07 11:34:03 - 4403