Overnacht in een warmgestookte Mongoolse yurt

Overnacht in een bijzondere yurt |  deel via WhatsApp | Reportage door

Bijzondere vakantie met oog voor natuur en duurzaamheid

11 september 2014 Toerisme Riel, Noord-Brabant De ochtendzon valt naar binnen door de opening boven in de Mongoolse yurt. Het licht zet de hele tent in een warme gloed. Vanaf de slaapbank zien we het langzaam licht worden. Alleen het gekoer van een duif is te horen... Vakantie op camping 't Buitenland in Riel.

Foto 1. Overnachten in een yurt is een bijzondere belevenis, met oog voor ontspanning en duurzaamheid. Op het bordje staat: 'Wij horen hier graag de vogels vliegen.' Het is een knipoog naar een boek over de stilte in Mongolië. Foto's: DagjeWeg.NL

Kleinschalige camping

Vergeet je telefoon, neem een boek en zoek een hangmat op. Bungelen maar!

Het hout ligt klaar, dus de kachel wordt lekker opgestookt. De yurt is goed geïsoleerd - er ligt een dikke laag vilt op het dak - en daarom wordt het binnen het al snel heerlijk warm. Buiten valt de nazomernacht in, fris, maar daar hebben wij geen last van. Tandenpoetsen doen we in het washok tussen de bloemen. Er is niets te horen. Hier en daar pinkelen lichtjes: onze buren hebben ook de kaarsjes aan. 't Buitenland is een gemoedelijke camping, kleinschalig en gericht op ontspanning. Het buitenland is dichterbij dan je denkt!

Lezen in een hangmat

Net is er een flinke bui over het Brabantse land getrokken, dus we soppen door het gras, langs de zonnebloemen en de grazende pony's, naar het kampeerterrein. Hier zijn gewone kampeerplekken, maar ook staan er vier grote yurts in de zon, die alweer door de wolken breekt. Verderop staat een grote tipi die dienst doet als keuken. Ook hier een vuurplaats in het midden en alleen elektriciteit voor de koelkast. Het mag duidelijk zijn: er is geen stopcontact voor je telefoon of laptop. Eigenares Evelien Suij vertelt: "We willen juist graag dat mensen hier een boek pakken, of een spelletje met elkaar doen." In de tipi liggen ook boeken en ander leesvoer, voor algemeen gebruik. Vergeet je telefoon, neem een boek en zoek één van de hangmatten op. Bungelen maar en genieten!

Hottub op de camping

Eerder die dag liet Evelien van camping 't Buitenland ons alle leuke plekjes op de camping zien. Vooral de hottub trok onze aandacht. Gasten mogen hier vrij gebruik van maken. "Het kost wat werk, het duurt ongeveer twee en half uur voor het water warm is," vertelt Evelien. "Maar een hottub is op en top genieten. Ook als het regent of wat minder warm is, is het heerlijk, je zit toch lekker warm onder water!" We werpen verlangende blikken naar de hottub, maar Evelien leidt ons verder rond over het terrein en laat de twee vuurplaatsen zien. Als er meerdere groepen zijn, hebben ze allebei de ruimte om een fikkie te stoken. Er ligt meer dan genoeg hout voor een groot vreugdevuur.
De redactie van DagjeWeg.NL ging op tour door Noord-Brabant. We bezochten het Leder- en Schoenenmuseum, deden mee met een workshop Bossche Bollen maken bij Choco Loca, probeerden koeien te knuffelen op campingboerderij Breehees, vlogen als vogels bij Indoor Skydive Roosendaal en gedroegen ons weer als kinderen bij Recreatieoord en Klimpark Duinoord.

Handgeschilderde tenten

Het is ook geen straf om in de yurt te verblijven. Zonder moeite kun je je voorstellen dat buiten een hevige sneeuwstorm raast, terwijl je je in een vacht wikkelt en bij het vuur kruipt. Oorspronkelijk werden deze 'hutten' bewoond door nomaden. Door de exotische verschijning van de Mongoolse tenten waan je je ook echt een beetje in het buitenland. De tenten zijn prachtig handbeschilderd en binnen voelt het alsof je op bezoek bent bij een Mongoolse familie. Onze yurt is klein en genoeglijk, met dikke dekens, mooie lantaarns, warme kleuren en als blikvanger het tweepersoonsbed. Ook de slaapbanken, die langs alle kanten staan, liggen prima. Overal hangen en staan kaarsjes. Gezellig en romantisch, maar ook pure noodzaak, want 's nachts is er niets anders!

Duurzaam op vakantie

En als dan de ochtend aanbreekt en de zon op de roodbruine latten en de kleurige stoffen valt, worden we uitgerust wakker. De dauw ligt op het veld en in de tipi maken we thee. Alles gaat automatisch in een trager tempo. En dat is juist lekker als je vakantie hebt! We zitten hier midden in de natuur, en daar wijst 't Buitenland ook specifiek op. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel: bewust omgaan met natuur en milieu. Weinig elektriciteit, verstandig omgaan met water, afval en brandhout: een uitdaging die je hier met plezier aangaat. Terloops doen we ook nog eens inspiratie op voor thuis: waarom niet vaker kaarsjes aan, een dikke trui aan en wat zuiniger met water doen? Alleen die heerlijke yurt moeten we achterlaten...

Foto 2. Aan de bouw van deze originele yurt is geen spijker te pas gekomen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Het brandhout ligt al klaar. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Langs de kant staan slaapbanken met kleurige dekens. Foto: DagjeWeg.NL
De vele kaarsjes zijn 's nachts de enige lichtbron. Foto: DagjeWeg.NL
Bijzondere lichtinval in de yurt. Foto: DagjeWeg.NL
's Ochtends schijnt de zon al vroeg! Foto: DagjeWeg.NL
De tipi doet dienst als gemeenschappelijke keuken. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2014-08-26 17:17:17 - 3403