Samen gelukkig worden van een Bossche bol

Fun, mindfullness en smullen bij Choco Loca in Den Bosch

Chocoladefeestje bij Choco Loca   Reportage door
Foto 1. Een chocoladeworkshop bij Choco Loca betekent: fun, mindfullness en heel veel snoepen en smullen! Foto: DagjeWeg.NL

18 augustus 2014 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant Al slenterend door Den Bosch zijn we op zoek naar de locatie van Choco Loca. In de gezellige straten en op het marktplein zien we restaurantjes met aanbiedingen voor koffie met een aanlokkelijke Bossche bol. Ook voor bakkerij Jan de Groot staat een lange rij. Even aarzelen we, maar we gaan toch door. Die enorme slagroomsoes met glanzende chocoladelaag begint steeds meer te lonken, dus we versnellen onze pas in de richting van de workshop die we gaan volgen.

Eerlijke chocolade

Tante Annie doet de deur open en we zijn meteen gecharmeerd door de gezellige ontvangst van deze vrolijke dame, die ons in haar gezellige kleurrijke ruimte ontvangt. Het oranje knalt er uit. Bij een kopje koffie met natuurlijk een stukje (eerlijke) chocolade proeven we ook een pure cacaoboon. Een heftige smaak, maar enorm gezond. Bij Choco Loca kun je zestien workshops volgen, die allemaal iets te maken hebben met dat heerlijke bruine goedje.

Choco Happy Day

Wat is het succes van deze populaire workshops? Tante Annie: “Met chocolade kun je zo veel doen! Zo wordt het gebruikt in cosmetica. Choco Loca was de eerste in Nederland waar je kon schilderen met chocolade. Ik ontdek steeds meer dingen!" In het arrangement Choco Happy Day komen al veel toepassingen van chocolade voorbij: bonbons maken, chocowellness met een chocomasker en chocolade snuiven. “In chocolade zit endorfine, die in deze workshop op allerlei manieren vrijkomt. Dat is het leuke aan het werken met chocolade. Samen gelukkig worden, dat is zo mooi!”

Funworkshop voor bedrijven en vrijgezellenfeesten

Favoriet is absoluut de Bossche Bollenworkshop. Terwijl dit niet direct een hoogstaand culinaire kookworkshop is. “Ik noem het heel duidelijk een funworkshop, zodat mensen niet teleurgesteld worden, omdat ze iets anders verwacht hadden. De bonbonworkshop is meer culinair. Bij de Bossche Bollenworkshop gaat het niet zo zeer om het maken van de Bossche Bollen, maar met name om de fun eromheen.” Ook is het natuurlijk typisch voor Den Bosch, dus erg leuk voor bedrijfsuitjes, families en vrijgezellenfeesten. De Bossche Bollenworkshop duurt twee uur. De soes ligt al klaar, dus in principe is het mogelijk de Bossche bol in tien minuten te maken. Maar bij Choco Loca doe je er twee uur over. Hoe krijgen tante Annie en haar medewerkers dat voor elkaar?! “Wij trekken alle toeters en bellen uit de kast. Het is allemaal net over de top. Maar dat werkt!” Er staat niet voor niks op een spiegel aan de muur: ‘Tis gin feest als ge niet bij de Bossche bolle bin geweest.’ “Echte Bosschenaren zouden zeggen ‘sjèkeladebolle’”, zegt tante Annie lachend.

Samen voor schut op straat

Het feest begint al op straat, als tante Annie en Loca Lola, Au bain Marieke, Ma Chérie of Don Bon Bon de groep ophalen bij het beeld van de bekende Zoete Lieve Gerritje. Alleen de uitdossing van de dames en heer is al een spektakel. Een knot op het hoofd en felgekleurde kleding met stippen, strikjes en ruches. Samen wordt het lied ‘Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve.... ‘ gezongen. In plaats van Gerritje wordt de naam van de groep ingevuld. “Een echte ijsbreker, de groep staat voor schut midden op straat. Maar wij ook. Wij geven het voorbeeld en laten zien: wat maakt het uit? Eigenlijk werkt het altijd.” Vervolgens wordt de groep meegenomen door de stad naar de locatie toe. Onderweg vertelt tante Annie de geschiedenis van Den Bosch. Het is op waarheid gebaseerd, maar wordt heel overdreven verteld. De deelnemers hebben vaak het gevoel dat ze in een toneelstuk zijn beland. Ze vallen van de ene verrassing in de andere.

Mindfullness en zelfgeklopte slagroom

Tante Annie laat ons een foto zien van boer Johan van het tv-programma Boer zoekt Vrouw. Vorig jaar volgde deze boer met toen vijf vrouwen de workshop. Net als zij mogen wij deze enorm lollige workshop ervaren. Tante Annie: “Het is een soort mindfullness. Je bent zo lang bezig die Bossche bol te maken, dat je er steeds meer zin in krijgt. Helemaal als je zelf het chocoladefondant gaat maken." Dat doen wij nu ook: in een au bain marie-pannetje wordt pure chocolade gesmolten. Nadat de bol in de chocolade is gedipt begint het versieren, en dat gebeurt uiterst geconcentreerd! Intussen wordt de slagroom met de hand geklopt. Daar kan ook het record of anti-record mee worden verbroken: zowel degene die het kortste klopt als degene die het langste klopt krijgt een prijs. Om de beurt spuiten we de slagroom in onze bol. Maar nog steeds mogen we geen hap nemen: elke deelnemer vertelt eerst iets over zichzelf aan de hand van zijn versierde bol. Normaal gesproken volgt er dan ook nog een prijsuitreiking.

Zelfgemaakte Bossche bollen zijn het allerlekkerst

Dit hele proces maakt dat iedereen ontzettend zin heeft te bijten in zijn zelfgemaakte Bossche bol. Daarom kunnen deze Bossche Bollen aardig tippen aan die van Jan de Groot. “Want zelfgemaakt is het allerlekkerst!” De bol wordt voor de meest optimale smaakbeleving bovendien op de officiële manier uit de hand gegeten. "Daarom kan er niet met alleen pure chocolade worden gewerkt, want dat breekt er bij de eerste hap vanaf. De chocoladefondant bestaat voor de helft uit pure chocolade en voor de helft uit suikerfondant."

Rugmassage met keukengardes

De fun van Choco Loca is het verrassende, de duurzaamheid, het competitie-element en het ‘samen gelukkig worden’. Zo krijgen we bij het roeren in de chocoladefondant ineens van tante Annie een heerlijke rugmassage met keukengardes. De soes wordt onder muziek van Belle Perez al dansend door het chocoladebad gehaald. Het gaat om het verhaal eromheen, dat maakt het! Maar, als we dan eindelijk in onze zelfgemaakte Bossche Bol mogen bijten, vergeten we toch even alles om ons heen. Een geluksgevoel stroomt door ons heen, totdat... we hartelijk worden uitgelachen door onze mede-Bossche bollenmakers, omdat ons hele gezicht onder de chocolade en slagroom zit. Tja, wat maakt het uit?!

Dagje in 's-Hertogenbosch? Lees de favoriete plekjes van Janneke in deze stad: de leukste winkeltjes, restaurantjes en eet een ijsje bij het stadskanaal.
Foto 2. Heerlijke chocolade. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Zelfgemaakte Bossche Bollen zijn het allerlekkerst! Foto's: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:22:24 · Gepubliceerd: 2014-08-15 14:47:26 - 12386