Samen spelen en bewegen in de natuur bij Duinoord

Dans mee met de eekhoorns in de bomen!

All-inclusive binnen- en buitenspeeltuin met klimbos Reportage door
Foto 1. Een echt familie-uitje in een gezellig park: DagjeWeg.NL neusde rond in Duinoord! Foto: Duinoord / DagjeWeg.NL

2 september 2014 bijgewerkt: 30 juli 2015 Toerisme Helvoirt, Noord-Brabant Vrolijke kinderstemmen komen ons tegemoet bij de ingang van Recreatiepark Duinoord. Nieuwsgierig lopen we het park in, waar we worden begroet door Mazzel, de dansende Eekhoorn. Een stuk of twintig kinderen dansen soepel mee. Ook een paar ouders proberen stijfjes wat bewegingen na te doen, maar ze tippen niet aan de dansende kinderen. Als de muziek is afgelopen, mogen de kinderen met Mazzel op de foto of alleen een handje geven. Zelfs de meeste volwassenen willen wel heel graag een kiekje van zichzelf met die grote knuffeleekhoorn.

Bewegen in de natuur

Vanaf het grote buitenterras, gemaakt op een houten vlonder, is Recreatieoord Duinoord goed te overzien. De prachtige natuurlijke ligging valt meteen op. Geen schreeuwende kleuren en geluiden, maar een rustig ogend landschap dat tegelijk vol leven is. Er zijn geen attracties die vanzelf gaan als de kinderen erin gaan zitten. Ze moeten wel wat voor hun plezier doen: trappen, springen, rondlopen of klimmen. De meeste kinderen lopen op hun blote voeten door het park, alsof ze zich helemaal thuisvoelen!

Nog niet naar huis? Boek een hotel in Noord-Brabant! Of kies een vakantiepark in Brabant.

Spelen met de hele familie

Er zijn attracties voor kleine en wat grotere kinderen tot en met ongeveer twaalf jaar: speelhuisjes, zandbakken, springkussens, een rijbaan met loop- en trapfietsjes en een doolhof van buxushaagjes en een quadbaan, trampolines en een tubingbaan. Ook ouders worden in beweging gezet. Een jonge vader en moeder zijn aan het beachvolleyballen op het veld naast de trampolines, terwijl hun kinderen hen regelmatig even toeroepen. Een moeder gaat van de tubingbaan af, toegejuicht door haar dochtertje en oma: "Ga maar, mama, het is helemaal niet eng!"

Klimmen in het klimbos

Waar bij de overige attracties nauwelijks een rij staat, staan bij het klimbos enthousiaste kinderen, tieners en jongemannen op een kluitje te wachten. Ze kunnen hun ongeduld nauwelijks bedwingen en staan te trappelen als eekhoorns. Er zijn zes klimroutes in het bos uitgezet, die elk een andere moeilijkheidsgraad hebben. De eerste klimroutes zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter 30. Een paar kinderen staan daar beteuterd naar te kijken en eentje zegt hoopvol tegen de kliminstructeur: "Ik ben wel 7 jaar, maar nog niet lang genoeg. Mag ik er echt niet in?" Maar de kliminstructeur is onverbiddelijk: "Nee, dat kan echt niet. Je moet nog een jaartje wachten." Hij vertelt: "Wie te klein is, kan er echt niet in, want op sommige plekken kan hij of zij dan niet bij de grond. De veiligheid staat voorop!"

Klimpark voor kinderen om te oefenen

Voor de kleine kinderen is er een oefenklimbaan: een leuk opgezet klimparcours, laag bij de grond met als ondergrond zacht zand. Moeders en oma's zitten hier op bankjes met een kop thee of koffie, hun kroost in de gaten aan het houden en soms angstige kreten slakend als ze omhoog kijken en daar hun oudere kinderen of man zien klauteren hoog in de bomen. Een vrouw blijft net voor de vlonder in de boom hangen. "Fietsen!", roept de instructeur. Maar de vrouw moet zo hard lachen, dat ze het niet meer voor elkaar krijgt haar benen op te tillen. De instructeur pakt een stok en trekt haar zo op de vlonder.

Koffie met een koekske

Bij het klimbos kun je zelf allerlei soorten drinken tappen. Een jongetje trekt zijn vader mee naar die aantrekkelijke automaten en vraagt of hij nog blauwe limonade mag. "Dan kunt u koffie nemen!". De vader zegt in een typisch Brabants accent: "Ik pak wel binne, dan krijg ik er een koekske bij!" Daar 'binne' is bij de ingang van het park, waar je de hele dag in de Mazzelstraat kunt smullen. Er is een kraam met soep, brood en salades, een pizzeria, een pannenkoekkraam, een frietkar, een grill, een drankenbar en een toetjeshoek. Veel snacks, maar er is ook gezond eten te vinden, zoals fruit en salade. De pizza's worden vers gebakken en in slices gesneden, zodat je van verschillende soorten kunt proeven!

Grote en kleine apen

Binnen is een grote indoorspeelkooi met een ballenbad, grote legoblokken, glijbanen en klimnetten, ook hier kunnen de kleine apen zich helemaal uitleven. Waar we ook kijken, we zien alleen lachende kinderen en volwassenen. Het mooiste is te zien dat volwassenen weer kind worden en samen met hun kroost spelen in de natuur. Een dagje Duinoord is een echt familie-uitje. Ben je klein of groot, of ergens tussenin, iedereen kan de hele dag onbeperkt eten, drinken, spelen en klauteren in de bomen. Na een dag vol plezier, beweging en buitenlucht zullen zowel de kleinen als de groten ‘s avonds heerlijk kunnen slapen en dromen van dansende eekhoorns in de bomen.

Foto 2. Ontmoet Mazzel de Dansende Eekhoorn! Foto: Duinoord
Foto 3. Tokkelen over het ruim opgezette speelpark. Foto: Duinoord
Foto 4. Het doolhof is leuk voor jong en oud. Foto: Duinoord
Foto 5. Jumpen maar! Foto: Duinoord
Foto 6. Keuzestress bij het toetjesbuffet. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Het klimbos is één van de meest populaire attracties. Foto: Duinoord

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2 september 2014 - 10133