Bijzondere ballonnen

Klik hier om alle activiteiten van de Ballonfeesten te zien. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

14 juli 2005 Joure, Friesland Van woensdag 27 tot en met zondag 31 juli vindt op de Nutsbaan in Joure de 20e editie van de Friese Ballonfeesten plaats. Een familie-evenement, waar iedere avond meer dan 35 heteluchtballonnen uit binnen- en buitenland de lucht in gaan.

Bijna de helft van de ballonnen hebben een aparte vorm. De belangrijksten tijdens de ballonfeesten zijn de vriendelijke draak Oggy uit Amerika, de Doedelzakspeler uit Engeland en de Locomotief uit Duitsland. Daarnaast komen onder andere het portret van de schilder Van Gogh, de sinaasappel, de Krant, de Kikker, een Verfpot en een Mobiele Telefoon. Een andere speciale ballon is de Dubbelballon. Het gaat hierbij niet om één, maar om twee ballonnen aan één mand. Dit is nog nooit eerder vertoond op de Friese Ballonfeesten.

Veelzijdig

De bezoeker kan de heteluchtballonnen van heel dichtbij bekijken. Het gaat hierbij om ballonnen die niet meer mogen varen. Heel interessant om te zien hoe een mand en de ballon in elkaar zitten. Misschien is het zelfs mogelijk om in een ballon te lopen. Naast het bekijken van de ballonnen, is er nog meer te doen. Zo is er dagelijks een kermis en een markt, zijn er kindershows van ‘Snuffie en Rimpel’ en nog een aantal andere activiteiten op de Nutsbaan aan de Harddraversweg. Op donderdagavond wordt er een Hawaii Party georganiseerd, op vrijdagavond een optreden van de 11-koppige muziekformatie The Watergate Scandals en op zaterdagavond zal de band Walrus Gumboots van zich laten horen. De Koninklijke Landmacht is aanwezig met een meteowagen en een tank, die door het publiek kunnen worden bekeken. Daarnaast is het op donderdag Paardendag. Verschillende disciplines uit de paardensport worden die dag getoond, bestaande uit onder andere tuigrubrieken Friesras, springen en marathon. Voor het jubileum zijn er op vrijdag extra programmaonderdelen. Aan het begin van de avond is er een roofvogelshow. Hierbij wordt de vrije vlucht van diverse roofvogels aan het publiek getoond. Tijdens de demonstratie vertellen de valkeniers over de valkerij en de roofvogels. Na afloop is er tijd voor de bezoekers om de roofvogels van dichtbij te bekijken, fotograferen, filmen en de valkenier vragen te stellen. Zaterdag is volgens traditie voor het hele gezin. Voor de kinderen is er ‘Snappie, de kleine krokodil’. De tweede bekende gast is tekenfilmheld SpongeBob. Verder zijn er nog verschillende activiteiten voor de kinderen. Zondag, de slotdag, staat in het teken van oldtimers. Motoren en auto’s zijn te bekijken. Ook worden er stationaire motoren, oude tractoren en bijbehorende werktuigen tentoongesteld. ’s Middags is er een spectaculaire demonstratie van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging. Tijdens de show komen onderdelen als springen, weigeren van voedsel en het zoeken van voorwerpen naar voren. Dit is slechts een selectie van wat er allemaal te doen is tijdens de Ballonfeesten.

Op de openingsdag zal een groot aantal ambassadeurs van de Europese Unie op een Friese traditionele manier welkom worden geheten. Dit zal onder andere gebeuren door showband The Rythm Stars uit Sneek. Zij komen met een primeur, de show die de titel “Four seasons in Rythm“ heeft mee gekregen. De nummers Lente, Zomer, Herfst en Winter zijn speciaal voor de bijzondere bezetting van Rythm Stars bewerkt en gearrangeerd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-07-14 17:16:29 - 3085