Reis door Australië in het AAMU Museum

Maak iets moois van plastic in het AAMU |  deel via WhatsApp | Nieuws - Commerciële bijdrage door

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst

16 februari 2015 Cultuur Utrecht, Utrecht Ga op ontdekkingstocht met een heus safarihesje en zoek naar het grote visfuik, de surffoto's, de dans met de maskers en het schilderij met de blauwe haai, leuk voor kinderen tussen vier en twaalf jaar. In de tentoonstelling Saltwater Country in het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst zie je veel verschillende kunstwerken van Aboriginal kunstenaars uit Queensland in Noordoost-Australië!

Foto 1. Vernon Ah Kee, wegrewhere #2, 2009, digital print on Fujiflex, 89 x 127 cm, Collection Gold Coast City Gallery

Queensland in Noordoost-Australië heeft een schitterende kustlijn met uitgestrekte stranden, mangroven, tropische eilanden en koraalriffen. Het is ook de plek van de eerste ontmoetingen tussen de Hollanders en de Aboriginal bevolking in 1606. Zestien Aboriginal kunstenaars uit dit kustgebied zijn te zien in de internationaal reizende tentoonstelling Saltwater Country. Ze verbeelden hun sterke verbinding met de kust, de zee en hun diepgaande kennis van het gebied. De kunst die je ziet in Saltwater Country is heel divers, van kleurrijke grote schilderijen, grote visnetten die de kunstenaars maakten van aangespoelde plastic netten tot aangespoelde voorwerpen die in brons zijn gegoten en intrigerende foto's over de vroegste confrontaties met de Europeanen.

Plastic soup in de oceaan

Maar er is nog meer. Kijk bijvoorbeeld ook naar een reportage van Klokhuis over de plastic soup in de Australische oceanen. Dit drijvende plastic is heel schadelijk voor zeedieren. Een paar kunstenaars in Saltwater Country gebruiken grote plastic visnetten die aanspoelen op het strand om kunstwerken van te maken. Zo gebruiken ze dit materiaal opnieuw om er iets moois van te maken, maar ook om het probleem van het plastic afval aan de orde te stellen.

Bezoekersinformatie

AAMU, Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
Oudegracht 176, Utrecht
Bezoek de website van AAMU voor meer informatie.
Foto 2. Ga op ontdekkingstocht in het Aboriginal Art Museum Utrecht. Foto: Anna van Kooij
Foto 3. Ken Thaiday, Whaleboat 2014, Painted timber, twine, cloth, metal hooks, Courtesy of the artist
This project is assisted by the Australian Government through the Australia Council for the Arts, its arts funding and advisory body.
Foto 4. De ontdekkingstocht is leuk voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Foto: Anna van Kooij
Ga je ook mee op avontuur in het AAMU? Foto: Anna van Kooij

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-03-02 09:49:49 · Gepubliceerd: 2015-02-06 09:28:28 - 265