Nu of nooit: binnengluren in Châtelet De Haar

Het kloppend hart van Kasteel de Haar |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Mini-kasteeltje gaat eenmalig open

3 maart 2015 Toerisme Haarzuilens, Noord-Brabant Het 'kloppend hart van De Haar' ligt direct naast Kasteel de Haar, maar hier heeft nog nooit een nieuwsgierige bezoeker naar binnen kunnen gluren. Maar nu wel! Het privéhuis van de eigenaren is grondig gerestaureerd en voordat ze er weer gaan wonen, mag het volk ook even naar binnen.

Foto 1. Oorspronkelijk werd het gebouw ontworpen als poortgebouw en onderkomen voor de technische installaties. Foto: Kasteel de Haar

Grijp je kans nu het kan! Voor het eerst in de geschiedenis gaan de poorten van het Châtelet van Kasteel de Haar open voor publiek. Châtelet betekent 'kasteeltje', maar zo klein is dit privéhuis van de familie Van Zuylen van Nijevelt helemaal niet. Dwaal nu zelf rond in de kamers waar het privéleven van de adellijke familie zich jarenlang afspeelde. Hier en daar wordt nog gewerkt, maar het ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Ook vind je er elegant gestoffeerde vertrekken in de stijl van de belle époque.

Geheimen van het kasteel

In het Châtelet ontdek je allerlei geheimen: waarom sliep operadiva Maria Callas in één van de kinderkamers? Waar werden de kunstschatten verstopt in de Tweede Wereldoorlog? Welke barones verkocht zelf kasteelkaartjes aan toeristen? En wat was dat met die drop en al die laarzen onder de kapstok? Het kloppend hart van De Haar zit vol mysteries en mooie verhalen.

Voorgoed gesloten

Het Châtelet werd ontworpen als poortgebouw, maar sinds de jaren vijftig wordt er in gewoond. In 2013 werd het gebouw volledig gerestaureerd. Voordat de oorspronkelijke bewoners er weer gaan wonen, heeft het gewone volk drie maanden de tijd om binnen te kijken. Daarna gaan de deuren voorgoed weer dicht.

Praktische informatie

Opening Châtelet: Het kloppend hart van De Haar
Te zien van 4 maart tot en met 31 mei 2015, dagelijks geopend van 12:00 uur tot 16:00 uur.
Entree: 7,50 euro. Combineer met de kasteelrondleiding 'Wat een Weelde'! Een combi-ticket is te koop bij de kassa.
Foto 2. Links ligt het Châtelet. Foto: Kasteel de Haar
Foto 3. Gastenkamer. Foto: Kasteel de Haar
Foto 4. Barones Hélène, de eerste Franse vrouw met een rijbewijs, aan het stuur met chauffeur op achterbank, ca 1906, op oprijlaan voor Châtelet. Foto: Kasteel de Haar

Laatst gewijzigd: 2015-03-04 09:04:42 · Gepubliceerd: 2015-03-03 13:24:05 - 3217