Holland op z'n mooist - of niet meer?

Holland op z'n mooist in het Dordrechts Museum | Nieuws door

Dordrechts Museum en Gemeentemuseum Den Haag tonen samen één verhaal

12 april 2015 Cultuur Dordrecht, Noord-Brabant 'Denkend aan Holland... zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan'. Heb jij dat ook, net als de dichter Marsman die deze zin schreef? Dat je bij het 'Nederlandse landschap' denkt aan koeien in een wei naast een rivier? Dat komt waarschijnlijk door de schilderijen van de Haagse School. Het verhaal van deze schilderijen wordt verteld in twee musea.

Foto 1. Koeien aan de waterkant bij het Gein, Roelofs. Foto: Dordrechts Museum

Nuchtere Hollanders

'Holland op z’n mooist', dat klinkt als een veelbelovende titel. Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag werken samen om met twee tentoonstellingen één verhaal te vertellen. In Dordrecht gaat de expo het over het begin, het 'voorjaar', van de Haagse School en in Den Haag komt de latere periode aan bod, waarin de nuchterheid nog meer naar boven kwam.

Typisch Nederlands

De Haagse School is verantwoordelijk voor de 'typerende' Hollandse landschappen. De koe bij de molen, de weidse polder en de wolkenluchten. In én buiten Nederland is dit het beeld van het Nederlandse landschap. Zó zagen de schilders ons land en zo brachten ze het in beeld. Niet overdadig en geromantiseerd, maar kaal en nuchter. Maar inmiddels toch ook wel een beetje nostalgisch.

Wortels in de romantiek

Het Dordrechts Museum brengt met Holland op z’n mooist – Het voorjaar van de Haagse School een verrassend perspectief. Onder het thema 'Sentiment en werkelijkheid' hangen hier meer dan 100 topstukken van onder andere Jozef Israëls en Willem Roelofs, de grondleggers van deze stroming. Zij hadden hun wortels nog wel in de Romantiek, dat zie je bijvoorbeeld aan de dromerige voorstellingen, maar ook aan de schilderijen van hardwerkende vissers (Israels) en grootse natuur (Roelofs).

Haagse School in de natuur

Het verhaal gaat verder in Den Haag, met Weissenbruch, Mesdag, Gabriëls, Mauve. Zij en de andere schilders van de Haagse School zorgden voor een revolutie in de schilderswereld. Ze gingen zelf de natuur in en legden de landschappen vast zoals ze ze zagen. Ook in het Gemeentemuseum Den Haag zijn ruim honderd werken te zien bij de tentoonstelling Holland op z'n mooist - Op pad met de Haagse School.

Industrialisatie in Nederland

Hier gaat het voornamelijk over de betekenis van en de veranderingen in het landschap. Onder invloed van onder meer de industrialisatie veranderde ook het landschap dat de Haagse School vastlegde. Maar nog steeds zijn dit de beelden die opdoemen als het gaat over Hollandse landschappen. Ook leuk: ga na de expositie zelf op excursie. Er is een uitgebreid aanbod en één van de fietstochten start zelfs bij het Gemeentemuseum. Ga de schilders achterna en geniet van Hollandse natuur!

Praktische informatie

Holland op z'n mooist in twee exposities: Het voorjaar van de Haagse School in het Dordrechts Museum en Op pad met de Haagse School in het Haags Gemeentemuseum. De expositie in Dordrecht is te zien tot en met 6 september 2015 en die in Den Haag is te zien tot en met 30 augustus 2015.
Foto 2. Meisje in tranen, Ary Scheffer. Foto: Dordrechts Museum
Foto 3. Zomerlandschap, A. Schelfhout. Foto: Dordrechts Museum
Foto 4. De trekvliet, Weissenbruch. Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-04-16 11:37:26 · Gepubliceerd: 2015-04-10 15:58:46 - 1226