Fiets mee met 'onze jongens' in de Tour

Bijzondere wielerverhalen uit de Tour de France in het Spoorwegmuseum

Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour   Redactioneel door
Foto 1. Jan Janssen overhandigt zijn eigen gele trui aan het Spoorwegmuseum. Foto: Spoorwegmuseum

17 april 2015 Sport Utrecht, Utrecht Oud-tour de France-winnaar Jan Janssen opende deze week de tentoonstelling Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour. Dat deed hij door zijn eigen gele trui uit 1968 te overhandigen. Het is een mooie toevoeging aan de collectie, die 'onze jongens' in Frankrijk in het zonnetje zet.

Onze jongens

De Tour de France start dit jaar in Utrecht. Het Spoorwegmuseum sluit daarbij aan met een tentoonstelling over 'onze jongens' in Frankrijk, zoals de jonge Jan Janssen hieronder:

Tour de France SpoorwegmuseumJan Janssen in vroeger tijden
Er deden in 1936 voor het eerst Hollanders mee aan de wielertocht. Toen al leefde het hele land mee met de gebeurtenissen. Boeiende wielerverhalen, prachtig beeldmateriaal en legendarische geluidsfragmenten geven een overzicht van wat er gebeurde.

Tour de France SpoorwegmuseumDe wielrenners laten zich niet ophouden door de spoorbomen

Legendarisch

Het Huis van de Wielersport stelde ook fietsen, wielershirts en foto's van Nederlandse tourhelden ter beschikking. Er is ontzettend veel te zien, want het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid speurde allerlei historische beeld- en geluidsfragmenten op. Zo zie je hieronder Jan Nolten in actie op de Col Izoard:

Tour de France SpoorwegmuseumJan Nolten, 1953

Persoonlijke verhalen

Ken je ze nog? Joop Zoetemelk, Rini Wagtmans, Jan Janssen, Gerrie Kneteman en Henk Lubberding? Al deze wielrenners stonden eigendommen af, zodat de verhalen heel persoonlijk worden.

Tour de France SpoorwegmuseumNederlandse tourhelden stonden hun eigen spullen af voor de expo
Nog meer bijzondere spullen:
  • de fiets van Wim van Est waarmee hij in 1951 in een ravijn viel;
  • de Panasonic-ploegleidersauto waar Peter Post in de jaren 80 mee achter het peloton reed (op de foto hieronder);
  • de dubbeldekkerbus die gebruikt werd als eerste ploegenbus.
Tour de France SpoorwegmuseumOok deze auto is te zien

Posttrein

En natuurlijk speelt in het Spoorwegmuseum de trein ook een grote rol in de expositie. Wie weet bijvoorbeeld dat de eerste editie van de Tour de France het traject van de Franse spoorwegen volgde? En ontdek het verhaal van het meest succesvolle Nederlandse team, onder leiding van Peter Post, kreeg door haar kracht bijvoorbeeld de naam 'posttrein'. Dit verhaal wordt op een toepasselijke plek verteld: het postrijtuig in het museum.

Tour de France SpoorwegmuseumVerhaal van een wielerploeg die liep als een trein
Met recht is dit een expositie voor echte liefhebbers, jong en oud. Kijk je ogen uit bij deze mooi opgezette expositie en kom alvast in de stemming voor de komende Tour de France. En er kan uiteraard ook zelf gefietst worden...

Tour de France SpoorwegmuseumFiets zelf mee met de wielrenners!

Praktische informatie

De expositie Paijs is nog ver, Nederlanders in de tour is tot en met 26 juli 2015 te zien. Het Spoorwegmuseum is elke dag, behalve maandag, geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 2. De trein en de Tour de France, ontdek alle verhalen! Foto: Spoorwegmuseum

Laatst gewijzigd: 2015-04-20 08:46:59 · Gepubliceerd: 2015-04-17 15:09:41 - 738